Rebate φόρου και “διπλές” αποδείξεις για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές

Rebate φόρου και “διπλές” αποδείξεις για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές
Πληρωμή με κάρτα. shutterstock

Νέα κίνητρα δίνει το υπουργείο Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το νομοσχέδιο, που έρχεται, θα περιλαμβάνει και εξωδικαστική επίλυση για 10.000 οφειλέτες στην Εφορία.

Επιστροφές φόρου, «διπλές» αποδείξεις και προσεχώς μεγαλύτερα έπαθλα από τις φορολοταρίες επιστρατεύει το υπουργείο οικονομικών για να αυξήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές .

 Ο στόχος των επιπλέον εσόδων είναι ψηλός: Το ΥΠΟΙΚ περιμένει περίπου 500 εκ. ευρώ περισσότερα έσοδα και πάνω σε αυτό, έχουν βασιστεί και οι εξαγγελίες για τις φοροαπαλλαγές που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό. Συνεπώς θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο.

Μετά την αποσύνδεση του ελάχιστου ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το αφορολόγητο και την αύξηση του στο 30% για μισθωτούς και μη μισθωτούς το υπουργείο οικονομικών περνάει στην δεύτερη φάση. Εκτός από το πέναλτι φόρου 22% στο τμήμα των αποδείξεων, που υπολείπεται του 30% τώρα προχωρά σε θετικά κίνητρα. Τα κίνητρα αυτά θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή που το ΥΠΟΙΚ φιλοδοξεί να καταθέσει στη Βουλή πριν το τέλος Φεβρουαρίου.

 Επανεξετάζει το διπλό υπολογισμό αποδείξεων από κλάδους που ενοχοποιούνται με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής όπως οι κάθε είδους τεχνίτες ( ηλεκτρολόγοι υδραυλικοί χτίστες ) δικηγόροι γιατροί μηχανικοί αυτοκινήτων μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια κτλ.

Οι αποδείξεις αυτές εφόσον συλλέγονται δια της ηλεκτρονικής οδού θα μετρούν διπλά για τη συλλογή του ελάχιστο ποσοστό του 30%. Το ίδιο μέτρο είχε πέσει στο τραπέζι και στο τέλος του 2019, αλλά τότε δεν υπήρχε η υποδομή να υποστηριχθεί από την ΑΑΔΕ με δεδομένο ότι οι περισσότεροι επιτηδευματίες που τους αφορούν δεν έχουν επαγγελματικούς λογαριασμούς άρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα χρήματα από τους πελάτες τους.

 Επιπλέον θα θεσπιστεί μια επιστροφή φόρου για την συλλογή αποδείξεων πάνω από το 30%, που είναι το ελάχιστο για κάθε φορολογούμενο. Το ποσοστό επιστροφής θα ξεκινά από το 1% του επιπλέον του 30% μέχρι και 10% για πολύ μεγάλα ποσοστά ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Εξωδικαστική επίλυση για 10.000 οφειλέτες στην εφορία

 Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και διατάξεις με βάση τις οποίες υπολογίζεται ότι θα κλείσουν περίπου 10.000 υποθέσεις για οφειλές στην εφορία που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

 Ο στόχος δεν είναι μια νέα ρύθμιση καθώς δεν θα είχε νόημα και δεν θα είχε αποτέλεσμα. Το υπουργείο οικονομικών θέλει να δώσει ένα πάτημα ώστε οι επιχειρηματίες αυτοί να αποσύρουν τις αγωγές που έχουν κάνει κατά του δημοσίου και προχωρήσουν σε ένα συμβιβασμό με όφελος για το δημόσιο ταμείο που θα κυμαίνεται από 30 έως και 50 εκ ευρώ .

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το θέμα της επίλυσης των φορολογικών διαφορών είναι απαίτηση της τρόικας από το πρώτο μνημόνιο και δυστυχώς εκκρεμούν ακόμα ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών εξηγούσαν πως μέσω επιτροπών που θα συσταθούν, θα υπάρξει προδικαστική διαδικασία για όσους δεν θέλουν να προχωρήσουν στην δικαστική διένεξη. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν η διαδικασία αποτύχει ο φορολογούμενος θα μπορεί να προχωρήσει στην δικαστική επίλυση της διαφοράς του με το δημόσιο Σημείωναν χαρακτηριστικά . ότι θα πρόκειται για μία διαδικασία τύπου περαίωσης, διευκρινίζουν, αλλά μία διαδικασία πού θα οδηγήσει σε «μία λογική προσομοίωση αποφάσεων δικαστηρίων».

 Μείωση της προκαταβολής φόρου για όσους επενδύουν

Τέλος στο τραπέζι παραμένουν, σύμφωνα με αρμόδιες οι προτάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για εταιρείες που επενδύουν. Η πρόταση, η οποία συζητείται με τους θεσμούς, συνδέεται με το κατά πόσο θα εγκριθεί η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων.

Αφορά σε δια βίου αλλαγή του καθεστώτος της προκαταβολής και η επιλογή των επιχειρήσεων θα είναι οριζόντια με βάση τα στοιχεία που θα εγγράφονται στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα