Reuters: Δυνατή ακόμα και σήμερα η συμφωνία για το PSI

Reuters: Δυνατή ακόμα και σήμερα η συμφωνία για το PSI

Διαβάστε αναλυτικά τι υποστηρίζει δημοσίευμα του Reuters για τις διαπραγματεύσεις γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ακόμη και σήμερα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές, σύμφωνα με τραπεζίτες και άλλους αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμμετοχή της ΕΚΤ θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη για την μείωση του ελληνικού χρέους.

Πολύ κοντά στη λύση

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για το PSI βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες έτοιμες να δεχτούν κούρεμα 70% στα ομόλογα που κατέχουν βάσει της καθαρής παρούσας αξίας, ώστε να μειωθεί το χρέος της χώρας κατά 100 δισ. ευρώ περίπου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτό μάλλον δεν αρκεί για να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, οι εμπλεκόμενες πλευρές συνειδητοποιούν την ανάγκη η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης να αναλάβουν μέρος του βάρους της αναδιάρθρωσης.

Πηγές της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα κατέβαλε τον τελευταίο έναν περίπου χρόνο 38 δισ. ευρώ για την αγορά ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ στα πλαίσια του αμφιλεγόμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την στήριξη της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ είχε κέρδος 12 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, χωρίς να χρειαστεί να εγγράψει ζημίες.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη και αν ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στο PSI οριστικοποιηθεί σήμερα, μετά από σχεδόν επτά μήνες συζητήσεων, θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να υπάρξει απόφαση για την συμμετοχή του δημόσιου τομέα, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα