Ρουμελιώτης: Θα μπορούσαμε αν είχαμε συμμαχήσει με τον Στρος Καν να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα πράγματα

23-10-2010-ΑΘΗΝΑ-ΚΑΒΟΥΡΙ-Ομιλία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων,το οποίο διοργανώνεται  από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και το Ινστιτούτο για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια.ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ..(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
23-10-2010-ΑΘΗΝΑ-ΚΑΒΟΥΡΙ-Ομιλία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων,το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και το Ινστιτούτο για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια.ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ..(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Τι είπε ο ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Παθητική χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έδειξε διαπραγματευτική διάθεση για την απομείωση του χρέους στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (2010-2012), αρνούμενη να συνεργαστεί με τον τότε γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν που πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση.

"Δεν το ήθελαν οι εταίροι, δεν είχε τη διαπραγματευτική διάθεση η ελληνική πλευρά να τα διεκδικήσει. Θα μπορούσαμε αν είχαμε συμμαχήσει με τον Στρος Καν να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα πράγματα, αν όχι στην πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 να είχαμε αλλάξει τους όρους (...) μου το έλεγε ο Στρος Καν. Υπήρχε στην Ελλάδα φόβος, παθητική στάση" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αναγνωρίζει το λάθος με τον πολλαπλασιαστή, καθώς ήταν ταχύτερη του αναμενομένου η ύφεση, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει τα λάθη της ΕΕ – και της τότε ελληνικής κυβέρνησης γιατί δεν έγινε το κούρεμα και γιατί δεν το έθεσαν.

Τόνισε δε ότι η επίσημη εκδοχή για την άρνηση του κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι ότι στην Ευρώπη φοβήθηκαν τις συστημικές επιπτώσεις του κουρέματος για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, η ουσία της υπόθεσης όμως είναι ότι κέρδισαν χρόνο οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες για να μειώσουν τη ζημιά τους απαλλαγόμενες από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου περιόρισαν τις ζημιές τους κατά 20 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο ήταν τιμωρητικό, ενώ έπρεπε να υπάρχει δεκαετές κι όχι πενταετές περιθώριο αποπληρωμής του χρέους εξήγησε το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.

"Οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται ότι αναγνωρίζουν και καταλαβαίνουν τα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει. Θα συνεχίσουν να εθελοτυφλούν και να τιμωρούν στην Ελλάδα; Χρειάζεται γενναίο κούρεμα, όχι ασπιρίνες, αλλιώς το χρέος δεν θα καταστεί ποτέ βιώσιμο και θα είμαστε καταδικασμένοι σε μακροχρόνια υψηλή ανεργία" προειδοποίησε.

Τέλος, ο κ. Ρουμελιώτης πρόσθεσε ότι παίζονται παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας. "Δυστυχώς η Ελλάδα είναι πειραματόζωο" ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Ρουμελιώτης εκθέτει Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα δεν ήθελε το κούρεμα

Ρουμελιώτης: Τι προειδοποίησα Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου πριν το Μνημόνιο

SHARE:

24Media Network