Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος, έως και 24 δόσεις οι συσσωρευμένες οφειλές

Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος, έως και 24 δόσεις οι συσσωρευμένες οφειλές
Κόσμος στην Ερμού Eurokinissi

Την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις και την ρύθμιση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων έως και σε 24 δόσεις ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την Βουλή.

Επιπλέον μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με θέμα “Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία”, στην “Ώρα του Πρωθυπουργού”.

Συγκεκριμένα ο κ Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε:

-Για τις συσσωρεμένες οφειλές που βρίσκονται υπό αναστολή από το Μάρτιο, ειδική ρύθμιση από 12 έως και 24 δόσεις με την πρώτη δόση να πληρώνεται από το 2021. Η ρύθμιση αφορά 2 εκατομμύρια εργαζόμενους και 800.000 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα επλήγησαν από την υγειονομική κρίση ή αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργίας τους λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού .  

-Ο φετινός φόρος εισοδήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πληρωθεί σε 8 δόσεις αντί για τρεις δημιναιίες δόσεις στην πρώτη και σε έξι δόσεις στην δεύτερη περίπτωση. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ότι ακόμη και αν πάρει παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσα στον Ιούλιο, η πρώτη δόση θα πληρωθεί σε κάθε περίπτωση στο τέλος του επόμενου μήνα και η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα είναι στο τέλος Φεβρουαρίου του 2021. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε τα φορολογικά έσοδα να αθροιστούν στα έσοδα του 2020.  

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ανάλογη διευκόλυνση και στο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ως γνωστό εκκαθαρίζεται μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο σε πέντε δόσεις μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου. Αν ο σχεδιασμός δεν αλλάξει τότε ο φετινός ΈΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε έξι δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του αναλογούντα φόρου από επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα παρέχεται έκπτωση 2% του φόρου όπως ίσχυε μέχρι και το 2016 οπότε και καταργήθηκε.

Τέλος είπε ότι αν είναι απαραίτητο η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 60% των μέσα από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία SURE μπορεί να επεκταθεί και για το Αύγουστο και για τον Σεπτέμβριο . 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα