Σε δυο πυλώνες η στήριξη της εστίασης από το Υπ. Οικονομικών

Σε δυο πυλώνες η στήριξη της εστίασης από το Υπ. Οικονομικών
MotionTeam

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα αφορά όλα τα "καυτά" θέματα του χώρου της εστίασης.

Εντός των επόμενων ημερών, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή για τα θέματα που «καίνε» την εστίαση και αφορούν τα «αντίδοτα» για το διαφαινόμενο τσουνάμι λουκέτων λόγω του κορονοϊού. Κεντρικό στην προσπάθεια ανάσχεσης της «ερήμωσης» στον κλάδο πέρα από τα γνωστά μέτρα των αναστολών και του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι η παράταση του «κουρέματος» για τα ενοίκια και το Μάρτιο αλλά και η νέα φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολης.

Στη ρύθμιση για την Επιστρεπτέα, έτσι, θα κατατεθούν οι όροι χορήγησης του ποσού των 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι οι αιτήσεις και οι πληρωμές να αρχίσουν να γίνονται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από την Τετάρτη και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μέσα από το μαθηματικό τύπο που θα διαμορφώσει τον αλγόριθμο για τη χορήγηση των επιδοτήσεων της νέας φάσης επιστρεπτέας να δίνεται μεγάλος συντελεστής βαρύτητας που θα οδηγεί σε αυξημένες εκταμιεύσεις για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, με απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης το ποσοστό του των «δωρεάν» χρημάτων, δηλαδή ων ποσών που δε θα επιστραφεί παραμένει στο 50% επί του ποσού που θα αποδοθεί.

Πέρα από αυτό τον «πυλώνα» στήριξης στο θέμα των ενοικίων ο δημόσιο θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνοντας το 80% του συνολικού ενοικίου. Ωστόσο ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού αλλά και συνδεόμενων τομέων της αλυσίδας αξίας ζητούν επιπλέον μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).

Να σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην εκδήλωση της Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με θέμα «Αλκοολούχα Ποτά: Ένα σχέδιο διεξόδου & υπεύθυνης ανάπτυξης», όπου έγινε και η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ, τέθηκε το θέμα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πακέτου τουρισμού – εστίασης με μείωση φόρων. Όπως ειπώθηκε θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη μια μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά, που έχουν και μεγάλη βαρύτητα στον «τελικό» λογαριασμό που κάνει ειδικά η εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει- άμεσα και έμμεσα- στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στις περίπου 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούνται γύρω στους 330.000 άνθρωποι.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα