Σε ποιες χώρες οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τις τράπεζες τους

Σε ποιες χώρες οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τις τράπεζες τους

Τι πιστεύουν οι ίδιοι οι πολίτες για τις τράπεζές τους; Η απάντηση στη φετινή έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Με την διαρροή της είδησης ότι η Deutsche Bank μπορεί να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης κάτω από το βάρος ενός τεράστιου προστίμου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το θέμα της ασφάλειας (safeness) των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, σας παρουσιάζουμε τις χώρες από όλον τον κόσμο που οι πολίτες τους πιστεύουν ότι οι τράπεζες τους είναι “άξιες εμπιστοσύνης”, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης από το World Economic Forum’s “Recently-released Global Competitiveness Survey”.

Η μελέτη μπορεί να χρησιμοποιεί μια σειρά από δείκτες που “μετρούν” την οικονομική υγεία των τραπεζών, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η τελική κατάταξη βασίστηκε κυρίως στον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας τους.

Συγκεκριμένα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε αυτή την έρευνα γνώμης ρώτησε “γενικά ποια πιστεύετε ότι είναι η υγεία των τραπεζών σας”; Πρόκειται δηλαδή για έρευνα αντίληψης που βασίζεται στο πόσο εμπιστεύονται τις τράπεζες της χώρας οι πολίτες της. Οι χώρες βαθμολογούνται σε κλίμακα από 1 (οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα χρήματα) έως 7 (οι τράπεζες είναι σε ικανοποιητική κατάσταση).

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, πραγματικά δεν εμπιστεύονται τα τραπεζικά τους συστήματα μετά την οικονομική κρίση του 2008. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατετάγη στην 62η θέση και οι ΗΠΑ ήρθαν στην 36η, κάτω από τη Γουατεμάλα, την Κολομβία και την Ονδούρα.

14. ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αν και οι ξένοι επενδυτές κυριαρχούν στον τσέχικο τραπεζικό τομέα, εν τούτοις, ο κόσμος τον θεωρεί αρκετά σταθερό και ασφαλή.

 

13. ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ

Η πυκνοκατοικημένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής με 15,5 εκατομμυρία κατοίκους, έχει τρεις βασικούς παίκτες στο τραπεζικό της σύστημα  την Banco Industrial, την Banco G & T Continental, και την Banco de Desarrollo Rural.

 

12. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το Λουξεμβούργο βρίσκεται σε αυτήν τη λίστα, καθώς η χώρα είναι διάσημη για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της. Η Banque et Caisse d’Épargne de l’État αναφέρεται συχνά ως μια από τις ασφαλέστερες τράπεζες παγκοσμίως.’

 

11. ΠΑΝΑΜΑΣ 

Καθώς η χώρα δεν έχει καμία κεντρική τράπεζα,  το τραπεζικό σύστημα του Παναμά τρέχει συντηρητικά, με τους κεφαλαιακούς δείκτες να είναι σχεδόν διπλάσιοι από το ελάχιστο απαιτούμενο κατά μέσο όρο. Παραδοσιακά θεωρείται ως φορολογικός παράδεισος εξ ου και το σκάνδαλο με τα Panama papers.

Δείτε τη συνέχεια της λίστας εδώ

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα