Σε τρεις “ταχύτητες” το μέτρο των μειωμένων ενοικίων

Σε τρεις “ταχύτητες” το μέτρο των μειωμένων ενοικίων
Ακίνητα Eurokinissi

Τα προβλήματα στους συμψηφισμούς και και το μπλέξιμο με την οικειοθελή μείωση ενοικίου έως 30%. Ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί αν το lockdown παραταθεί και για τον Δεκέμβριο.

Σε τρείς ταχύτητες εξελίσσεται πλέον το μέτρο που αφορά τα μειωμένα ενοίκια για πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους.

Η τελευταία εκδοχή του μέτρου είναι αυτή που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με την επιστροφή του 50% της απώλειας εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες που υποχρεώνονται να δέχονται μίσθωμα μειωμένο κατά 40% για το Νοέμβριο, λόγω του lockdown της οικονομίας.

Στις κόκκινες περιοχές οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν επαγγελματικό χώρο σε επιχείρηση που έχει κλείσει με κρατική εντολή ή βρίσκεται στην λίστα του Απριλίου με τους πληττόμενους ΚΑΔ και τους εργαζόμενους τους που θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας θα δηλώνουν την μείωση του ενοικίου τους σε μια νέα εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ. Στην συνέχεια μετά και την συνέχεια μετά από την συναίνεση του ενοικιαστή θα πιστώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το μισό από το 40% που χάνουν λόγο του μέτρου. Παράδειγμα για ένα ενοίκιο 500 ευρώ σε πληττόμενο επιχειρηματία ή τους εργαζόμενους του που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα λάβει τον Νοέμβριο το 60% δηλαδή 300 ευρώ . Από την απώλεια του 40% δηλαδή των 200 ευρώ θα δει να πιστώνεται στο λογαριασμό του το 50% της απώλειας δηλαδή 100 ευρώ.

Αν το lockdown παραταθεί και για τον Δεκέμβριο τότε θεωρείται ότι θα ακολουθηθεί ή ίδια μέθοδος (της άμεσης επιστροφής) για όσους ιδιοκτήτες υποχρεωθούν για το τελευταίο μήνα του χρόνου σε μειωμένα κατά 40% ενοίκια με κρατική εντολή

Προβλήματα στους συμψηφισμούς

Το μέτρο αυτό ήρθε μετά από διαδοχικές διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών για πολύ χαμηλό κίνητρο αλλά και προβλήματα εφαρμογής στο μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου κατά 40% όπως ίσχυε από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Με την εφαρμογή του από την αρχή της πανδημίας το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40% προέβλεπε αντιστάθμισμα της απώλειας του εισοδήματος την επιστροφή του 30% με την μορφή συμψηφισμού με τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις και αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών της περιόδου Μαρτίου Ιουνίου. Το μέτρο αυτό στην εφαρμογή του συνάντησε προβλήματα στην εφαρμογή της συμμετοχής του δημοσίου αφού 200.000 ιδιοκτήτες εντοπίστηκαν ότι έδωσαν λανθασμένα στοιχεία ενώ άλλος αριθμός ιδιοκτητών έκανε σωστά την ειδική δήλωση του Covid-19 αλλά δεν είδαν στην πράξη τον συμψηφισμό του 30% της απώλειας εισοδήματος που είχε υποσχεθεί το δημόσιο με τις οφειλές τους για ΕΝΦΑ. Αρμόδια στελέχη καθησύχαζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι το πρόβλημα θα λυθεί τις επόμενες μέρες.

Μπλέξιμο με την οικειοθελή μείωση ενοικίου έως 30%

Υπάρχει και με 3η ταχύτητα μείωση ενοικίων. Αφορά τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές οι οποίοι ήρθαν σε συμφωνία για μειωμένο ενοίκιο τουλάχιστον 30% μέχρι και το τέλος του έτους. Με νόμο το υπουργείο οικονομικών αποδέχθηκε ότι και για τους ιδιοκτήτες που ήρθαν σε συμφωνία για μειωμένο ενοίκιο με ενοικιαστές που διατηρούν επιχείρηση σε πληττόμενο ΚΑΔ θα έχουν την ωφέλεια της ανταπόδοσης από την πλευρά του δημοσίου του 30% της απώλειας του εισοδήματος.

Οσοι έκαναν τέτοια συμφωνία δεν γνωρίζουν ακόμη αν η μείωση που συμφωνήθηκε από κοινού με τους ενοικιαστές συνεχίζει να ισχύει. Τούτο με δεδομένο ότι για τον τρέχοντα μήνα η μείωση είναι υποχρεωτική στο 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Εγείρονται λοιπόν τα ερωτήματα: Αν η συμφωνία είναι για μείωση 30% θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό της μείωσης για ένα μήνα ; Αν μείνει η μείωση στο 30% θα έχουν το ευεργέτημα της άμεσης επιστροφής του 50% της απώλειας εισοδήματος ή παραμένει το προηγούμενο ευεργέτημα του συμψηφισμού του 30% της απώλειας με φορολογικές υποχρεώσεις.

Ερωτήσεις που αναμένεται να απαντηθούν όχι νωρίτερα από τον χρόνου της έκδοσης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα