Σημαντική σύγκλιση στο EWG για τις συντάξεις – Μέσα Νοεμβρίου οι αποφάσεις

Σημαντική σύγκλιση στο EWG για τις συντάξεις – Μέσα Νοεμβρίου οι αποφάσεις
Φωτό αρχείου Eurokinissi

Κλείνουν οι διαφορές στις προβλέψεις για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Βασική εκκρεμότητα είναι η αναθεώρηση της έκθεσης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.

Μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου αναμένονται οι αποφάσεις για την μη περικοπή των συντάξεων με το χθεσινό EWG να διαπιστώνει μεγάλη σύγκλιση ΥΠΟΙΚ και θεσμών.

Οι διαφορές στις προβλέψεις για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 που θα απέτρεπε την ακύρωση του μέτρου των συντάξεων έχουν κλείσει αρκετά και πλέον εκκρεμεί μια τελική ανακεφαλαίωση των μεγεθών μετά και την αναστροφή του μέτρου.

Βασική εκκρεμότητα είναι η αναθεώρηση της έκθεσης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού που θα είναι ένα κείμενο που θα τεκμηριώνει – όπως απαιτείται – την άποψη που θα διατυπώσει η Κομισιόν και οι υπόλοιποι Θεσμοί ότι η αναστροφή της περικοπής των συντάξεων δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και κυρίως την πορεία μείωση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις . Τις επόμενες μέρες θα πέσουν και οι τελευταίες πινελιές και στα δημοσιονομικά μεγέθη ώστε να οριστικοποιηθεί και ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να πιστοποιηθεί ότι υπάρχει και επαρκές περιθώριο που θα θέσει σε κίνδυνο ο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2019 έως το 2022.

Μαζί βέβαια θα πρέπει να πιστοποιηθεί η κοστολόγηση των ελαφρύνσεων που εξήγγειλε από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είναι 1,1 δισ. ευρώ καθώς και η περιοδικότητα εφαρμογής τους που θα ξεκινά από το 2019 και θα ολοκληρώνεται το 2022.

Με ανοιχτά αυτές τις τελευταίες εκκρεμότητες το συμβούλιο των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης ( EWG ) που συνεδρίασε χθες διαπίστωσε μεν την πρόοδο των συνομιλιών Αθήνας Θεσμών για το θέμα των συντάξεων και των ελαφρύνσεων αλλά αποφάσισε ότι δεν είναι επαρκής ο χρόνος για την ολοκλήρωση και την συζήτηση του στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Άλλωστε η επόμενη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθεί με τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ και κυρίως για το πρόβλημα της Ιταλίας .

Προετοιμασίες στην Αθήνα για βροχή νομοσχέδιων

Στο μεταξύ στην Αθήνα επικρατεί πυρετός προετοιμασίας ώστε από την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουν να κατατίθενται στην βουλή σε διαφορετικά νομοσχέδια οι παρεμβάσεις που περιέχονται και στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης .

Από τα πρώτα θα είναι αυτό που θα αφορά την αύξηση του κατώτερου μισθού το πλαίσιο για την χορήγηση μικροπιστώσεων, η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων και σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν διακοπής εργασίων ως το τέλος του 2017 και ενδεχομένως μια περισσότερο « άνετη» ρύθμιση για χρέη προς το δημόσιο για μισθωτούς και συνταξιούχους .

Έπεται το πολυνομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις της Θεσσαλονίκης που αφορά την μείωση του ΕΝΦΙΑ της φορολογίας διανεμόμενων και μη διανεμόμενων κερδών για τις επιχειρήσεις την μείωση των ασφαλιστικών σ ε ελεύθερους επαγγελματίες, την επιδότηση εισφορών νέων εργαζόμενων , προσλήψεις στην ειδική αγωγή και την θεσμοθέτηση του νέου διευρυμένου στεγαστικού επιδόματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα