Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου 8,9% για το 2023

Διαβάζεται σε 2'
Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου 8,9% για το 2023
Φωτογραφία αρχείου iStock

Αυξήθηκε ο τζίρος των σούπερ μάρκετ κατά 8,9%, παρά τον πληθωρισμό. Ποια προϊόντα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις τους.

Με άνοδο 8,9% έκλεισε το 2023 ο τζίρος των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία μετρήσεων της NielsenIQ. Ειδικότερα, η τάση της αγοράς για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα (FMCGs) ακολουθεί διαφορετική πορεία στις αρχές του 2023 από το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι παρόλο που οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να διαμορφώνουν τις τάσεις στην αγορά, στην πράξη, παρά τις αυξήσεις των τιμών, οι συνολικοί όγκοι δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. Επηρεάστηκε, ωστόσο, η καταναλωτική συμπεριφορά ανά κατηγορία προϊόντων με στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, σε όρους ζήτησης και επιπέδου τιμών: Τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα σημειώνουν «σημαντική διψήφια αύξηση των τιμών κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους». Ενώ «κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς παρουσιάζεται μια αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές πιέσεις, με αντίστοιχη τόνωση των όγκων και της κατανάλωσης».

Συνολικά για το 2023 τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα αύξησαν τις πωλήσεις τους σε αξία κατά 9,1%. Ενώ οι τιμές αυξήθηκαν με την ίδια ένταση, όπως και το 2022 (+8,7%) η ζήτηση παρουσίασε οριακή αύξηση, στο +0,4%.

Να σημειωθεί ότι και τα λειτουργικά κόστη των αλυσίδων είναι ανεβασμένα, παρά το φρένο στις τιμές ενέργειας.

Όπως επισήμανε ο Βάιος Δημοράγκας, διευθύνων σύμβουλος της NielsenIQ, «στην πράξη οι συνολικοί όγκοι δεν επηρεάστηκαν σημαντικά και μάλιστα με το κλείσιμο της χρονιάς σημείωσαν και οριακή άνοδο, προφανώς όμως με διαφορετική συμπεριφορά ανά κατηγορία και, κατά περίπτωση, με διαφοροποιημένο προϊοντικό μίγμα. Οι Έλληνες καταναλωτές είναι αναμφίβολα πιεσμένοι, αναζητούν όμως και βρίσκουν λύσεις έτσι ώστε να μη στερούνται τα βασικά, κάτι που συνιστά ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τις αντοχές της αγοράς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα