“Σπίτι μου”: Σε τροχιά η εκκίνηση της δεύτερης φάσης – Τα κριτήρια και οι προκλήσεις

“Σπίτι μου”: Σε τροχιά η εκκίνηση της δεύτερης φάσης – Τα κριτήρια και οι προκλήσεις
Σπίτια στην Αθήνα Eurokinissi

Το πρόγραμμα, στη δεύτερη φάση του, έχει προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ και βελτιώσεις ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό.

Να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκκίνηση της νέας και βελτιωμένης έκδοσης του προγράμματος “Σπίτι μου” επιχειρεί η κυβέρνηση. Στόχος είναι, ενόψει και της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου, να υπάρχει ήδη ανοιχτή η σχετική πλατφόρμα, ώστε να ενταχθεί στη “φαρέτρα” επιχειρημάτων που θα χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πείσει για τις προσπάθειες στήριξης της κοινωνίας έναντι των καυτών ζητημάτων της ακρίβειας.

Έτσι, εκτιμάται, ότι εντός του Αυγούστου θα δοθεί το “πράσινο φως” για να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων με βάση τα νέα κριτήρια για την παροχή επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων σε νέους 25 εως 29 ετών, καθώς μάλιστα έχει, ήδη, τρέξει η διαδικασία υπογραφών για την αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τα υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή, στο πρόγραμμα, στη δεύτερη φάση του έγιναν κάποιες βελτιώσεις ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό έχοντας προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ (ο συνολικός προϋπολογισμός πρώτης και δεύτερης φάσης ανέρχεται πλέον σε 750 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα:

Ειδικότερα, ορίστηκε ότι το κατώτατο εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ για την ένταξη στο πρόγραμμα θα συνυπολογίζει και τυχόν τεκμαρτά εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό αν το νοικοκυριό δηλώνει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ το οποίο μαζί με τα τεκμήρια ξεπερνά τα 10.000 ευρώ θα μπορεί να ενταχθεί στη δεύτερη φάση του προγράμματος παρά το γεγονός ότι είχε αποκλειστεί στην πρώτη.

Αντιστοίχως διαμορφώνονται και τα ανώτατα εισοδηματικά όρια (πραγματικά και τεκμαρτά):

  • Για τους νέους άγαμους έως 16.000 ευρώ.

  • Για ζευγάρια έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο (π.χ. για τετραμελή οικογένεια τα 30.000 ευρώ).

  • Μονογονεϊκές οικογένειες έως 27.000 ευρώ με αντίστοιχη προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.

  • Παλαιότητα: Η δεύτερη αλλαγή αφορά την παλαιότητα του ακινήτου. Σύμφωνα με το πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος, το ακίνητο θα έπρεπε να έχει οικοδομηθεί τουλάχιστον πριν από 15 έτη. Με την τροποποίηση ορίζεται πως η δεκαπενταετία υπολογίζεται από τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.

  • Σε σχέση με το μέγεθος του ακινήτου,διευκρινίστηκε ότι στο ανώτατο όριο των 150 τ.μ. δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα-παρακολουθήματα.
    Πλέον, μετά τις τρεις σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας καθορίζεται ότι το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα υποστηρίζει τη δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:

  • Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία.

  • Έχουν αξία έως €200.000, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς.

  • Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ. πλην οριζόμενων βοηθητικών χώρων.

  • Η οικοδομική άδειά τους εκδόθηκε πριν από τουλάχιστον 15 έτη.

Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής

Παραμένει βέβαια η προϋπόθεση ότι οι αιτούντες δεν διαθέτουν άλλο σπίτι ή τυχόν ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους δεν καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Ειδικότερα, στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου κατάλληλα για κατοικία θεωρούνται ακίνητα άνω των 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας.

Η διαδικασία

Όπως και στην πρώτη φάση του προγράμματος, η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα (επιδοτείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-ΔΥΠΑ), ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού διαμορφώνεται στο 1/4 του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο, ενώ αν ο δανειολήπτης είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος το δάνειο είναι πλήρως άτοκο. Το ύψος του επιδοτούμενου δανείου φτάνει έως και τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τα 30 έτη, ενώ η κάλυψη του δανείου ανέρχεται στο 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Τα στοιχεία

Να σημειωθεί ότι με βάση τη ΔΥΠΑ στο διάστημα από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 19 Ιουλίου:

• Υποβλήθηκαν συνολικά 38.558 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 30.756, δηλαδή 8 στις 10 (80%).

• Από τις 30.756 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 21.132, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

• Από τις 21.132 προεγκρίσεις έχουν ήδη εγκριθεί 4.644 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.900 € περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους, ηλικίας από 25-39 ετών, που ενδιαφέρονται για την απόκτηση κατοικίας, με έτος κατασκευής έως το 2007 (όχι μεταγενέστερη), επιφανείας έως 150 τ.μ. και κόστους έως 200.000 ευρώ.Ωστόσο με τα δεδομένα τιμών οι επιλογές για σπίτια είναι πολύ περιορισμένες, ενώαν ο ενεδιαφερόμενος δεν έχει εντοπίσει το ακίνητο που επιθυμεί να αγοράσει εντός δύο μηνών από την προέγκριση του δανείου, τότε η αίτησή του ακυρώνεται.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα