Σπίτια για ενοικίαση με μόλις 50 ευρώ σε Πλάκα και Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Σπίτια για ενοικίαση με μόλις 50 ευρώ σε Πλάκα και Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Για 50 μόλις ευρώ ενοικιάζονται κτίρια στην καρδιά της Πλάκας, περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού

Συνεχίζεται η ιστορία με την περιουσία, δηλαδή τα κτίρια, του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία ενοικιάζονται μόλις για 50 ευρώ στην καρδιά της Πλάκας, αλλά και στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. 

Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες αν και είχαν απαλλοτριωθεί δεν είχαν καταγραφεί επισήμως, καθώς οι αρμόδιοι έφοροι Αρχαιοτήτων δεν είχαν προσκομίσει στο υποθηκοφυλακείο τα απαραίτητα έγγραφα.

Αποτέλεσμα, οι καταπατήσεις, οι αυθαίρετοι χρήστες και οι εμπορικές χρήσεις σε ακίνητα εντός Αθηνών να αγγίζει το 20%, υποθέσεις που θα διαβιβαστούν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Να σημειωθεί πως το πρώην υπουργείο Πολιτισμού είναι πολύ πλούσιο σε ακίνητη περιουσία. Παραμένει όμως διάσπαρτο σε 17 διαφορετικά κτίρια, για τα οποία πληρώνει μίσθωμα ύψους τρία εκατ. ευρώ ανά έτος.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο φαίνεται να μην γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η περιουσία του.

Πληρώνει απαλλοτριώσεις και μετά επιστρέφει τα ακίνητα στους ιδιοκτήτες τους, ενώ χάνονται έσοδα και από νοίκια εμπορικών καταστημάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, εκτιμά πως το θέμα θα επιλυθεί σύντομα, καθώς όπως δήλωσε έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα για την αγορά του κηρυγμένου ως μνημείου εργοστασίου Τσαούσογλου στην οδό Πειραιώς.

Το τίμημα εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ για να παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Όσο για το Ελληνικό Φεστιβάλ, θα παραμείνει στους χώρους που ως τώρα χρησιμοποιεί, συγκατοικώντας με τις υπηρεσίες του υπουργείου.

"Πρόκειται για μια μικρή ειρηνική επανάσταση στις σχέσεις του Δημοσίου με τον πολίτη αλλά και στις σχέσεις του Δημοσίου με την περιουσία του", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ Κώστας Τζαβάρας κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ψηφιοποίησης του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου.

Παλιοί φάκελοι ανοίχτηκαν, ξεχασμένα αρχεία ξεθάφτηκαν για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της περιουσίας του υπουργείου και έως τώρα έχουν γίνει περί τις 27.300 καταγραφές, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πλήρης διασταύρωσή τους.

Τα ακίνητα του υπουργείου σε μεγάλο ποσοστό έχουν αποκτηθεί από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, διαθέτοντας σε μια 20ετία 390 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 1.640 ακινήτων, ενώ περί τα 70 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί το διάστημα 1980-2000 για την αποκατάσταση 130 ακινήτων.

Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται 18 διαμερίσματα - γραφεία που έχουν δωρηθεί με σκοπό την εκποίηση, εκ των οποίων έχουν εκποιηθεί τα 11 φέρνοντας έσοδα που προορίζονται για πολιτιστικούς σκοπούς περί τα 12 εκατ. ευρώ.

Πάντως, απόδειξη του χάους που επικρατεί είναι πως στους καταλόγους της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου έχουν καταγραφεί μόλις 2.345 ακίνητα σε όλη τη χώρα διαχειριστικής αρμοδιότητας του υπουργείου, ενώ στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο έχουν εντοπιστεί 7.500 ακίνητα, τα οποία καλύπτουν περί τα 100.000 στρέμματα.

Πηγή: Τα Νέα

SHARE:

24Media Network