Στ. Ιωάννου: «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προαπαιτούμενο για την σταθεροποίηση της οικονομίας»

Στ. Ιωάννου: «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προαπαιτούμενο για την σταθεροποίηση της οικονομίας»

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank ανέλυσε τις προϋποθέσεις για την άμεση σταθεροποίηση της οικονομίας σημειώνοντας πως "προαπαιτούμενο αποτελεί η ταχεία ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2016 το αργότερο"

Τις προϋποθέσεις για την άμεση σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και τον ρόλο των τραπεζών εξήγησε ο κ. Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, στο πλαίσιο ομιλίας του στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, τις οποίες παρέθεσε ο κ. Ιωάννου, και υπό την προϋπόθεση ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και θετικά, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί κοντά στο -0.3% του ΑΕΠ για το 2015, στο -1.0% για το 2016 και στο 2,7% για το 2017.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι «προαπαιτούμενο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας αποτελεί η ταχεία ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2016 το αργότερο». Όσον αφορά τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος εξήγησε ότι είναι βοηθητικός και ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ελεγκτικές αρχές όσον αφορά την φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «ασφαλώς ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος και η συμβολή του στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και ελέγχου της παραοικονομίας είναι σημαντικός, όμως οι τράπεζες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις εποπτικές και ελεγκτικές αρχές του κράτους, επωμιζόμενες μάλιστα πλήρως το μεγάλο λειτουργικό κόστος που αυτό συνεπάγεται».

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ακόμη πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει την επανέναρξη χρήσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρου από τις τράπεζες για χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο ότι η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας, αλλά και τη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος και ένα σταθερό φιλοευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με μια δραστική θετική αλλαγή της αντίληψης των αγορών και των προσδοκιών που αφορούν το μέλλον της χώρας, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, την αύξηση της απασχόλησης και την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που θα διευκολύνει την επιστροφή των καταθέσεων και τη βελτίωση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Αναφερθείς στις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε ότι αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές εγχώριες αλλά και διεθνείς προκλήσεις. Ο ίδιος είπε ότι έχουν τεράστιες απώλειες στα οργανικά αποτελέσματά τους, μεγάλη απόσυρση καταθέσεων, αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αδυναμία πρόσβασης σε διεθνείς αγορές και σημαντική απώλεια του διεθνούς τους κύρους, αλλά και του διεθνούς χαρακτήρα στην περιοχή μας.

Παράλληλα εξήγησε ότι αυτή η οδυνηρή εμπειρία δεν είναι αποτέλεσμα των υπερβολικών ρίσκων που πήραν οι ελληνικές τράπεζες ή της υπερβολικής µόχλευσης, αλλά κυρίως είναι αποτέλεσμα των δυσμενών πολιτικών και μακροοικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια να αποποιούμαι των ευθυνών των τραπεζών σε μία σειρά ανάπτυξης εργασιών πολλές φορές χωρίς μέτρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network