Σταϊκούρας: Άλλα 10 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ως το τέλος του χρόνου

Σταϊκούρας: Άλλα 10 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ως το τέλος του χρόνου
Κλειστά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού MotionTeam

Τα 10 δισ. ευρώ θα φτάσει το ποσό που θα δοθεί το επόμενο διάστημα για τη στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στα 10 δισ. ευρώ υπολόγισε ο υπουργός οικονομικών το κόστος των μέτρων στήριξης που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία ως το τέλος του χρόνου.

Μιλώντας στον Real FM ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι αν συνυπολογίσει κανείς τα μέτρα με την μορφή εγγυήσεων που θα δοθούν από το τραπεζικό σύστημα αλλά τα άμεσα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων θα φτάσει περίπου τα 10 δισ. ευρώ

Αναλύοντας το ποσό αυτό είπε ότι περίπου 6,2 δισ. θα δοθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος. Προανήγγειλε για άλλη μια φορά το τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της οποίας θα διατεθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον θα δοθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ που είναι υπόλοιπο από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, 1,5 δισ. από το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα και 3,5 δισ. επίσης εγγυήσεις μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας.

Τα υπόλοιπα περίπου 3,8 δισ ευρώ θα δοθούν με την επέκταση του μέτρων των αναστολών συμβάσεων εργασίας, της επέκτασης του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και τα μειωμένα ενοίκια.

Είπε έχουν γίνει δαπάνες συνολικού ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα για τις ανάγκες στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου θα δοθούν μόνο για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας περίπου 25 δισ. ευρώ.

Από την άλλη μεριά τόνισε ότι σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου φτάνουν τα 38 δισ. ευρώ μετά την πρόσφατη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου και τις υπόλοιπες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Όπως είπε ο υπουργός εκτός από το δημόσιο δανεισμό συνδρομή στα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν από εδώ και πέρα και οι κοινοτικοί πόροι .  Πρόσθεσε πως αυτές τις ημέρες αναμένονται χρήματα από το τρέχον ΕΣΠΑ για δαπάνες που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο.

Επίσης από τον τρέχον μήνα και πέρα θα αρχίσουν να εισρέουν και οι δόσεις από το πρόγραμμα SURE για την στήριξη της απασχόλησης από το οποίο η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα