Σταϊκούρας: Πρέπει να προχωρήσουμε σε αμοιβαίο χρέος

Σταϊκούρας: Πρέπει να προχωρήσουμε σε αμοιβαίο χρέος
Ο Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να εμφανιστεί ενωμένη και αλληλέγγυα κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης.

Υπέρ της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους τάχθηκε ξανά ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εκτίμησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1,5 τρισ., σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η συνέχιση μιας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, τόνισε την ανάγκη για κοινό δανεισμό με μεγάλο χρονικό περιθώριο αποπληρωμής τονίζοντας ότι διαφορετικά θα δημιουργηθεί μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. «Η Ευρώπη θα πρέπει να εμφανιστεί ενωμένη και αλληλέγγυα κατά την αυριανή συνεδρίαση», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην σύνοδο κορυφής τονίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το ταμείο ανάκαμψης (recovery fund) σε συνδυασμό και με την ανακατανομή των κεφαλαίων από το επόμενο πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο αναφορά (MFF), ώστε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει να επαφίεται σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή νομισματική πολιτική όπως αυτή που ισχύει έως τώρα. «Η συνέχιση μια τέτοιας πολιτικής εκτός από αναποτελεσματική, θα μπορούσε να αποδειχθεί και επιβλαβής αν συνεχιστεί καθώς θα μπορεί να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις αλλά και νομισματικούς κλυδωνισμούς» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η Ευρώπη αυτήν την φορά κινήθηκε πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από ότι κατά την κρίση του 2008. Υπενθύμισε ότι με βάση τις υτό δεν αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup έχουν ήδη εγκριθεί κονδύλια συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ προς τρείς κατευθύνσεις: Εγγυοδοσία για την παροχή δανείων μέσω της ΕΤΕπ έως και 200 δις ευρώ , δάνεια έως και 100 δισ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης μέσω της πρωτοβουλίας SURE αλλά και την αξιοποίηση των πιστωτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για ποσά έως και 240 δισ. ευρώ. «Ωστόσο τα μέτρα αυτά στην παρούσα κατάσταση δεν είναι αρκετά» τόνισε ό κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την υπέρβαση των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση στις ευρωπαϊκές οικονομίες μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1,5 τρισ. ευρώ. Όσο δηλαδή υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν και ο επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής κ. Πάολο Τζεντιλόνι αλλά και ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση δεν θα αλλάξει τους οικονομικούς κανόνες «Τον περασμένο μήνα το κράτος πλήρωσε σχεδόν τους πάντες» είπε, για να συνεχίσει «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ αόριστο. Σταδιακά θα πρέπει η οικονομία να περάσει σε μια επανεκκίνηση¨ και η επιχειρηματικότητα να αναλάβει – όπως πρέπει – την στήριξη γης απασχόλησης . Το κράτος δεν μπορεί να ασκεί συνεχώς επιδοματική πολιτική», κατέληξε λέγοντας ότι η αύξηση δαπανών που επιλέχθηκε για αυτή την περίοδο θα είναι μια παρένθεση που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα