Σταϊκούρας: Προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών – Τον Απρίλιο ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Σταϊκούρας: Προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών – Τον Απρίλιο ο νέος πτωχευτικός κώδικας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Στους τέσσερις άξονες στους οποίους θα βασίζεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας για τους ιδιώτες αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Προανήγγειλε μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης.

Την συνέχιση ενός δικτύου προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά και μετά την λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο OPEN .

Για το νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Απρίλιο τόνισε ότι έρχεται για να ενοποιήσει τα οκτώ διαφορετικά υφιστάμενα πλαίσια προστασίας που ισχύουν σήμερα, ενώ θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες.

-Την δημιουργία ενιαίου πλαισίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

-Την δημιουργία μιας δεύτερης ευκαιρίας για όσους έχουν υπερχρεωθεί

-Την αποκάλυψη στρατηγικών κακοπληρωτών

-Την ύπαρξη ενός δικτύου προστασίας για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Σχετικά με τις φοροαπαλλαγές που θα γίνουν μέσα στο χρόνο και δεν έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό επανέλαβε ότι θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί.

Προανήγγειλε μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα βασίζεται στην αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών. Παραδέχθηκε πάντως ότι θα υπάρξουν και περιοχές που θα έχουν αύξηση στις αντικειμενικές τιμές και στον ΕΝΦΙΑ λόγω του ότι υποφορολογούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά την περαιτέρω μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις εμφανίστηκε υπέρ της εναλλακτικής λύσης για μείωση της φορολογίας στην εργασία δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών.

Προανήγγειλε τέλος νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε καύσιμα και καπνικά ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα