Σταϊκούρας: Αναζητά επενδυτές στο Λονδίνο και συναινέσεις για τα πλεονάσματα στην Αθήνα

Σταϊκούρας: Αναζητά επενδυτές στο Λονδίνο και συναινέσεις για τα πλεονάσματα στην Αθήνα
O υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας Eurokinissi

Πρώτα με τις αγορές και στην συνέχεια με τους επίσημους δανειστές είναι τα δύο σημαντικά ραντεβού του υπουργού οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα τις επόμενες μέρες.

Συμμετέχοντας στο Roadshow των εισηγμένων που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ο υπουργός οικονομικών θέλει να μεταδώσει το νέο πνεύμα και τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης.

Άλλωστε οι διαθέσεις των αγορών και η αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων θα κρίνουν σε ποσοστό 50% την συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη η Ελλάδα για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Πολλοί είναι οι επενδυτικοί οίκοι οι οποίοι περιμένουν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα να ακούσουν και το νέο υπουργό οικονομικών σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει και τις δύο ημέρες πριν την ομιλία του στο ξενοδοχείο May fair του Λονδίνου, όπου θα εκτυλιχτεί το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης.

Ο υπουργός οικονομικών θέλει στις συναντήσεις του να περάσει το κλίμα της αλλαγής σελίδας για την ελληνική οικονομία. Να δώσει δηλαδή την εικόνα ότι η νέα ελληνική Κυβέρνηση θέλει να προωθήσει από μόνη της μια σειρά κρίσιμων μεταρρυθμίσεων με στόχο την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το βασικό, αυτό που δεν άκουσαν ξεκάθαρα από την προηγούμενη Κυβέρνηση, είναι ότι η νέα Κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή και θα υποστηρίξει επενδύσεις.

Φυσικά ο κ Σταϊκούρας θα συναντηθεί και με τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων, στην κατεύθυνση του να προσελκύσει όλο και περισσότερους και καλύτερης ποιότητας επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία το τελευταίο τετράμηνο σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων. Ωστόσο παραμένουν τα πλέον προσοδοφόρα ομόλογα της Ευρωζώνης σε ένα ένα χρέος το οποίο δε αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης για τα επόμενα 15 χρόνια. Στα επιχειρήματα του υπουργού θα είναι η προσπάθεια αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ , η ανταλλαγή όσων τω δυνατό περισσότερων ομολόγων του PSI+ με νέα πιο «εμπορεύσιμα» ομόλογα και η στόχευση για επιτάχυνση της ανάπτυξης που από μόνη της θα κάνει το χρέος περισσότερο βιώσιμο.

Ο κ. Σταϊκούρας μπορεί να υποσχεθεί επίσης ότι σε λίγες ημέρες που θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού το στρατηγικό σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων ( APS) που έχει συντάξει το ΤΧΣ και προωθεί η JP Morgan. Με την εφαρμογή του σχεδίου οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα ελαφρύνουν κατά 20 δις τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις 9 δις από το δημόσιο. Το μεγάλο υπόλοιπο των κόκκινων δανείων και η αντιμετώπισή του ήταν το βασικό ζητούμενο των επενδυτών από τον προκάτοχο του κ. Σταϊκούρα τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από Δευτέρα οι δανειστές

Μετά τις πρώτες επαφές με την πραγματική οικονομία, από Δευτέρα, ο υπουργός οικονομικών και τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επίσημους δανειστές στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Το βασικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης θα είναι να γίνουν αποδεκτά χωρίς προβλήματα τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει εξαγγείλει ήδη ο Πρωθυπουργός και φυσικά να γίνει αποδεκτό, τα χρήματα που θα εισρεύσουν από τα ANFA να μπορούν να αθροιστούν στο πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα