Σταϊκούρας στο CNBC: Παράθυρο για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και το 2021

Σταϊκούρας στο CNBC: Παράθυρο για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και το 2021
Ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (Αρχείο) Eurokinissi

Το βάθος της ύφεσης θα εξαρτηθεί από την πορεία του τουρισμού, τόνισε σε συνέντευξή στο CNBC o υπουργός οικονομικών.

Παράθυρο για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για το 2021 ανοίγει η διαπραγμάτευση που θα γίνει σε επίπεδο Euorgroup με όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξη στο CNBC o υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους ότι θα συζητηθούν ξανά σε επίπεδο Eurogroup και για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες για το 2021 και τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό και με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

“Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Eurogroup αποφάσισε για το 2020 να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, θα συζητήσουμε ως Ευρώπη στο Eurogroup τους στόχους του κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και μετά λαμβάνονταν υπόψιν και την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού” τόνισε ο υπουργός οικονομικών στο αμερικανικό δίκτυο. Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη αύξηση του χρέους λόγω των δαπανών που γίνονται για τον κορονοϊό ο κ. Σταικούρας εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Σημείωσε καταρχάς ότι πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε πετύχει ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού κάτι που είχε παραδεχθεί δημόσια και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική του χρέους η ΕΕ αλλά και ο ESM έχουν επίσης αποφανθεί ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο. Επιπλέον το ελληνικό χρέος αναμένεται το 2021 να φτάσει στο 182,2% του ΑΕΠ και θα είναι χαμηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ από τα 196,6% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει το 2020.

“Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή θα έχουμε την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους για φέτος αλλά θα έχουμε και την μεγαλύτερη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ για το2021” είπε ο κ. ΣταΊκούρας.

Σε ό,τι αφορά τέλος το βάθος της ύφεσης ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι βαρόμετρο για φέτος θα είναι η πορεία του τουρισμού.

“Η φετινή ποσοστιαία πτώση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του τουρισμού” κατέληξε ο υπουργός οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα