Σταϊκούρας: Στο τέλος θα έχουμε παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας

Σταϊκούρας: Στο τέλος θα έχουμε παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι παρά τις αντιδράσεις των Θεσμών, τελικά θα δοθεί παράταση για την προστασία πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, έκανε ο υπουργός Οικονομικών. Έρχονται προγράμματα στήριξης για επιχειρήσεις.

Βέβαιος ότι τελικά η η Ελλάδα θα πετύχει νέα παράταση στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας εμφανίστηκε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

“Όπως είπε και κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν διαφωνίες με τους θεσμούς σε διάφορα θέματα μεταξύ άλλων και για την τετράμηνη παράταση του καθεστώτος προστασία πρώτης κατοικίας αλλά τελικά το δέχθηκαν.

“Να είστε βέβαιοι ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα ενεργήσουμε με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία” σημείωσε ο υπουργός οικονομικών.

 Σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup επανέλαβε ότι το μερίδιο της Ελλάδας στο πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε την Πέμπτη είναι περίπου 7-8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο επιφυλάχθηκε να μιλήσει για τελική ωφέλεια μέχρι και την Σύνοδο Κορυφής που έχει οριστεί για τις 24 του μήνα. Στη συνάντηση αυτη, οι Ευρωπάιοι ηγέτες θα διευκρινίσουν περαιτέρω και τις τρεις πρωτοβουλίες που αποφάσισαν οι υπουργοί οικονομικών  (την πρωτοβουλία SURE για την απασχόληση της ΕΤΕπ για ΜΜΕ και του ESM), αλλά θα συζητήσουν και το νέο ταμείο αλληλεγγύης, που προστέθηκε στην κοινή δήλωση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ.

Τόνισε ότι και το ταμείο αλληλεγγύης αλλά και η ανακατεύθυνση των πόρων από το επόμενο ΕΣΠΑ θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την μετά το τέλος της κρίσης εποχή.

Έρχονται προγράμματα 4 δισ. για επιχειρήσεις

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εγκριθεί από την ΕΕ 3 προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που θα εφαρμοστούν άμεσα:

-Το πρώτο είναι το μέτρο των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα απελευθερώσει ρευστότητα υψους 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις

-Το δεύτερο ύψους 1 δισ. αφορά την επιδότηση των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων

-Το τρίτο είναι το πρόγραμμα εγγυοδοσίας που θα δώσει εγγυήσεις 2 δισ. που μαζί με την μόχλευση μπορούνα να φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα προανήγγειλε και ειδικές κλαδικές παρεμβάσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός οι μεταφορές και ο πρωτογενής τομέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα