Στήριξη από τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ για χρήση των κερδών από ομόλογα σε επενδύσεις

Στήριξη από τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ για χρήση των κερδών από ομόλογα σε επενδύσεις
AP

"Η Γαλλία και η Ελλάδα συνδέονται με βαθιές, φιλικές, ιστορικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις" το μήνυμα Σταϊκούρα στον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμέρ.

Τη στήριξη της Γαλλίας στο αίτημα της Ελλάδας για χρήση των κερδών ομολόγων (ANFA SNP’s) σε επενδύσεις προανήγγειλε ο κ. Μπρουνό Λε Μέρ μετά την συνάντησή του με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ έδειξε ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για να εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό οι δαπάνες που έχουν γίνει για το προσφυγικό (σ.σ.: οι οποίες υπολογίζονται κοντά στα 280 εκατ. ευρώ). «Είναι απολύτως δικαιολογημένο το αίτημα συνυπολογισμού του κόστους του προσφυγικού», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFA’s και SΜP’s, όπως άλλωστε και τις προσπάθειες για βελτίωση του δημοσιονομικού χώρου. Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. η χώρα του θεωρεί ότι είναι αναγκαία η καλύτερη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο την ισχυρότερη ανάπτυξη

Ο κ. Λεμέρ έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις που έχει λάβει τους τελευταίους έξι μήνες, τονίζοντας: «Όλοι βλέπουν ότι υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος» και μνημόνευσε τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα στη σωστή κατεύθυνση. Αυτά είναι καλά νέα για όλους, για την Ελλάδα, για τη Γαλλία και την ευρωζώνη».

Ο κ. Σταϊκούρας από πλευράς του είπε ότι κατά την συνάντησή του με τον κ. Λεμέρ, εκτός από την περαιτέρω εντατικοποίηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική διακυβέρνησή της, η σύνθεση των δημοσίων οικονομικών, η προσαρμογή σε μια νέα ψηφιακή εποχή, οι δημογραφικές αλλαγές, η κλιματική αλλαγή και ο κοροναϊός…

Όπως ανέφερε, η συλλογική απάντηση πρέπει να είναι μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, με ενισχυμένη αλληλεγγύη, καλύτερο οικονομικό συντονισμό, ισχυρή επενδυτική κατεύθυνση, επαρκή εργαλεία και πόρους για την αντιμετώπιση ανισορροπιών, και συγκεκριμένους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο την υψηλή, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Κοινή ανησυχία για κορονοϊό

Οι δύο υπουργοί μοιράστηκαν δημόσια τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του κοροναϊού. Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, υπάρχουν επιπτώσεις κυρίως στον τουρισμό αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αντίκτυπο στη βιομηχανία και αυτοκινητοβιομηχανία, και δεδομένου ότι η επιδημία αλλάζει το τοπίο, θα πρέπει σε καθημερινή βάση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. 

Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι μόνο η Γαλλία δέχεται σε ετήσια βάση 2,5 εκατ. Κινέζους τουρίστες, ενώ τη Δευτέρα σε δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για πτώση της τάξεως του 30-40% στις αφίξεις από την Κίνα. 

Ο Μπρούνο Λεμέρ έθεσε ευρύτερα το θέμα της εξάρτησης της ευρωζώνης από την Κίνα, τονίζοντας ότι στον τομέα των φαρμάκων και της υγείας, η ευρωζώνη εμφανίζει εξάρτηση της τάξης του 80-85% από την Κίνα. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες» τόνισαν οι δυο υπουργοί. 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα