Στο 6% αντί 24% ΦΠΑ τα e-books και τα audio books

Στο 6% αντί 24% ΦΠΑ τα e-books και τα audio books
Βιβλία και σχολικά είδη ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ/EUROKINISSI

Με τροπολογία στη Βουλή προωθείται η εναρμόνιση του συντελεστή ΦΠΑ των e-books και audio books με τα έντυπα.

Στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, από 24% προηγουμένως, μεταφέρονται πλέον και τα οπτικά και τα ακουστικά βιβλία (e-books και audio books), σύμφωνα με σχετική τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ που εντάχθηκε στον Νόμο 4818/2021 (ΦΕΚ 124/Α/18-7-2021). Με τη μεταφορά στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, εξισώνονται τα ηλεκτρονικά βιβλία με τα έντυπα.

Μειώνεται επίσης το οικονομικό κίνητρο για παράνομη αντιγραφή και για την “πειρατεία” στα audio books.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση η μείωση αυτή, ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανταποκρίθηκε θετικά στη σχετική εισήγηση του ΥΠΠΟΑ.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «με τη μεταφορά στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% των οπτικών και ακουστικών βιβλίων, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του χώρου του βιβλίου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συζήτησης που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020. Ευχαριστώ τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας, αλλά κυρίως στο αίτημα των επαγγελματιών και του κοινού. Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί κίνητρο για ενίσχυση της ζήτησης των συγκεκριμένων μορφών βιβλίων».

Αναφερόμενος στην ως άνω εξέλιξη, που αποτελούσε πάγιο αίτημα επαγγελματιών του κλάδου αλλά και του κοινού, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε: «Πρόκειται για μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη της ουσιαστικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις και τομές στον πολιτισμό, που προϋποθέτουν διυπουργική συνεργασία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά, δίνοντας ώθηση σε μία νέα πτυχή του κλάδου του βιβλίου, εν όψει μάλιστα και των προγραμμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού και κατάρτισης που έχει εντάξει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον σύγχρονο πολιτισμό, που θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων στους εκδότες να εκσυγχρονίσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, αλλά και της συνολικής ανόδου των πωλήσεων e-books και audio books διεθνώς. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία, καθώς θα καταστήσει περισσότερα βιβλία προσβάσιμα σε ψηφιακή μορφή».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα