Στο “μικροσκόπιο” των θεσμών ο προϋπολογισμός και το σχέδιο για νέα μέτρα στήριξης

Στο “μικροσκόπιο” των θεσμών ο προϋπολογισμός και το σχέδιο για νέα μέτρα στήριξης
Χρήστος Σταϊκούρας. Eurokinissi

Από κοινού με τους θεσμούς αναμένεται να εξεταστεί το σχέδιο για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών έναντι του «τσουνάμι» αυξήσεων στην ενέργεια.

Στο φόντο της συζήτησης που ξεκινά στην ΕΕ για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων και συνολικά του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και της έντονης ανησυχίας για τις επιπτώσεις στη διαδικασία ανάταξης των οικονομιών της Ευρώπης, που προκαλεί η έκρηξη των τιμών ενέργειας και ο πληθωρισμός, έρχεται αυτήν την εβδομάδα, η ώρα της διαβούλευσης του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM) για την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Η πορεία του προϋπολογισμού, οι προβλέψεις για μακροοικονομικά μεγέθη του 2021 και τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο, που δημιουργείται από την ανάπτυξη, τα πιθανά νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, ο οδικός χάρτης υλοποίησης ειλημμένων δεσμεύσεων κυριαρχούν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ειδικά σε σχέση με τη δημοσιονομική πορεία, αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου το ποσοστό ανάπτυξης στο φόντο των νέων καταγραφών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020. Υπενθυμίζεται ότι η Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία προσδιόρισε την ύφεση για το 2020 στο 9%, έναντι αρχικής εκτίμησης για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 8,2%. Κάτι που βέβαια ανεβάζει, κατά τι, και το λόγο του χρέους / ΑΕΠ.

Μέτρα και δημοσιονομικός χώρος

Σύμφωνα, βέβαια, με πρόχειρες εκτιμήσεις το «κατέβασμα» του πήχη για το 2020 ίσως οδηγήσει σε μια περεταίρω ώθηση στο ΑΕΠ για φέτος και άρα σε έναν έξτρα δημοσιονομικό χώρο. Να σημειωθεί ότι με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, η άνοδος του ΑΕΠ κατά μία μονάδα ενισχύει κατά 0,4% του ΑΕΠ τα ασφαλιστικά και φορολογικά έσοδα και άρα δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της επιδοματικής πολιτικής.

Έτσι με βάση το διαθέσιμο χώρο αναμένεται να εξεταστεί από κοινού με τους θεσμούς το σχέδιο για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών έναντι του «τσουνάμι» αυξήσεων στην ενέργεια. Πάντως, όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου το θέμα θα «κλειδώσει» με την κατάθεση του προϋπολογισμού και θα είναι απότοκο συνολικών πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ φαίνεται να ξεπερνά τον πήχη του 7% και επί τάπητος θεσμών θα μπουν τα σενάρια για το έλλειμμα αλλά και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Να σημειωθεί ότι με βάση τα ανακοινώσεις της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή για την πορεία του 9μήνου του προϋπολογισμού, υπάρχει μια υπέρβαση 900 εκατομμυρίων στα έσοδα, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται στα 10,1 αντί 13 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις» τόνισε μιλώντας χθες στο ΟΡΕΝ και την πρωινή ζώνη ενημέρωσης ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προαναγγέλλοντας μέτρα για τη συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια για ύδρευση και αποχέτευση που εξαρτώνται άμεσα από το ενεργειακό «ράλι». . Όπως τόνισε «οι εναλλακτικές που εξετάζονται αφορούν τόσο τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, όσο μία προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο τιμολόγιο των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών των δήμων. Σκοπός είναι να συγκρατήσουμε την αύξηση των δημοτικών τελών, η οποία- διαφορετικά- ενδεχομένως να ήταν και άνω του 15%, σε κάποιες περιπτώσεις».

Ταυτόχρονα, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει εκταμιεύσεις «εξπρές» για το επίδομα θέρμανσης ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα ενεργειακής φτώχειας.

Να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει και η γραμμή «ενεργειακής αλληλεγγύης» στην οποία θα απευθύνονται τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά ώστε η Πολιτεία να αναλάβει τα έξοδα επανασύνδεσης ρεύματος, αλλά και την πληρωμή του για κάποιο διάστημα. Σύμφωνα με τον υπ. Περιβάλλοντος ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης αυξάνεται στα 40 εκατ ευρώ».

Το “σταυρόλεξο ΕΝΦΙΑ”

Επίσης, επί τάπητος των θεσμών αναμένεται να μπει η αρχιτεκτονική του νέου ΕΝΦΙΑ, στη βάση των νέων αντικειμενικών και της εφαρμογής μιας νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο, με περισσότερους συντελεστές για προσόψεις, παλαιότητα κτλ. Να σημειωθεί ότι στόχος της όλης προσπάθειας είναι να διασφαλιστεί η δημοσιονομική ουδετερότητα των αλλαγών και κυρίως να μην επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα.

Οι εκκρεμότητες

‘Άλλη μια σημαντική εκκρεμότητα που τίθεται επί τάπητος 12ης αξιολόγησης έχει να κάνει με τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου

Επιπλέον το ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων μπορεί να καταγράφεται πρόοδος, ωστόσο, οι δανειστές εστιάζουν στις καθυστερήσεις στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και στην εκκαθάριση υποθέσεων που εκκρεμούν από τον νόμο Κατσέλη.

Σε σχέση, δε, με άλλες εκκρεμότητες από ανειλημμένες δεσμεύσεις επί τάπητος είναι:

  • Το νέο λογιστικό σχέδιο στο δημόσιο που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022.
  • Η ωρίμανση του target model και τα ζητήματα ανταγωνισμού.
  • Η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με ανώτατο πλαφόν έκτακτου προσωπικού.
  • Η λειτουργία του Project Preparation Facility μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για την προετοιμασία έργων του Ελλάδα 2,0 (προωθήθηκε προς ψήφιση) και ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις.
  • Οι αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη στρατηγική αποεπένδυσης και τα ειδικά δικαιώματα που κατέχει στις τράπεζες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version