"Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργούν στην Ευρώπη"

"Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργούν στην Ευρώπη"

Μέσα στη γενικευμένη και εν πολλοίς υπερβολική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, από το εξωτερικό, κάποιες φωνές πρέπει να προσεχθούν περισσότερο. Ο Χάινς Ρίχτερ, Γερμανός διαπρεπής ιστορικός και γνώστης της Ελλάδος κάνει λόγο για ψευδαίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το όνομα Χάινς Ρίχτερ ίσως σε κάποιους να λέει πολλά.

Εκτός από το τυπικό, Γερμανός διαπρεπής ιστορικός, είναι από τους καλύτερους γνώστες - ερευνητές της Εθνικής μας Αντίστασης και του εμφυλίου που ακολούθησε, ενώ ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικός γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας.

Ο κ. Χάιντς λοιπόν ξεκινά τη συνέντευξή του με το αυτονόητο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε ποτέ να σχηματίσει με κάποιον κυβέρνηση, εξού και το ναυάγιο -αναμενόμενο- στις διαπραγματεύσεις.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να συμπράξει με οιονδήποτε τρόπο με τα άλλα κόμματα. Προβλέπουν ότι θα λάβουν περίπου 30% (στις επόμενες εκλογές) και γι΄ αυτό δεν είναι συνεργάσιμοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει κάτι που είχε συζητηθεί στην αρχική φάση, τρόπον τινά μια προσπάθεια εκβιασμού.

Ελπίζουν ότι μπορούν να εντείνουν τις πιέσεις γιατί (πιστεύουν ότι) οι Ευρωπαίοι φοβούνται το ενδεχόμενο ντόμινο και ότι, προκειμένου να το αποφύγουν, θα υποχωρήσουν εντέλει έναντι των Ελλήνων.

Αυτό πρέπει να είναι περίπου το σκεπτικό τους. Ή αυτοί που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη. Είναι πιθανό και αυτό…"

Όμως, ο κ. Ρίχτερ δεν πιστεύει πως θα υπάρξει κυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ ΝΔ.

"Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης από τα δυο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τα πελατειακά κόμματα. Πιθανότατα να συνεχιστεί το κίνημα διαμαρτυρίας και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία. Με ποιον θα συνεργαστεί όμως, το ξέρει μόνον ο Θεός…"

Πώς πιστεύει όμως ότι θα αντιδράσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι μετά τις απειλές των Ευρωπαίων;

"Στην παρούσα φάση βλέπω να υπάρχει τάση προς τα αριστερά γιατί οι άνθρωποι είναι απλά απελπισμένοι. Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν μια τελείως λανθασμένη πορεία.

Η πολιτική αυτή θα απέδιδε στη δυτική Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Οι δυτικοευρωπαίοι στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, δεν έχουν αντιληφθεί ότι από το 1830 οι πλούσιοι Έλληνες δεν φορολογούνται. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που πληρώνονται, καταβάλλονται από τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι οδηγούνται στην παρούσα φάση στα άκρα. (…) Τα δυο τελευταία χρόνια η δύση φαντάζεται δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα τα οποία λειτουργούν τέλεια από τον Ατλαντικό μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά δε λειτουργούν στην Ελλάδα που έχει μια τελείως διαφορετική πολιτική παράδοση και κουλτούρα. Αυτό ισχύει για την πολιτική αλλά και τα μέσα ενημέρωσης".

Όσο για το μέλλον της χώρας και ειδικότερα τη σύνδεση αυτής με το ευρώ, υποστηρίζει:

"Φοβάμαι πως δεδομένου ότι η μελλοντική κυβέρνηση δεν θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ και να επαναδιαπραγματευθεί, οι Βρυξέλλες θα εμμείνουν στη σκληρή τους στάση, θα πουν δεν υπάρχουν χρήματα και τότε θα πράγματα θα κινηθούν προς την κατεύθυνση εξόδου από την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να ενισχύεται από την ΕΕ η οποία όμως θα πρέπει να προσέξει ώστε να χρήματα να μην εξαφανιστούν πάλι, όπως στο παρελθόν, στο πελατειακό σύστημα.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα είναι η κατάργηση του πελατειακού συστήματος και η μετεξέλιξη των κομμάτων σε ευρωπαϊκά κόμματα, να μην είναι πλέον πελατειακά κόμματα, αλλά κόμματα με πρόγραμμα, με εσωκομματική δημοκρατία από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω όπως στην Ελλάδα".

Αυτό όμως απαιτεί πολύ χρόνο, όπως παραδέχεται, και γι΄ αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν υπομονή με την Ελλάδα:

"Πρέπει να επιδείξουν πολλή υπομονή, να παράσχουν βοήθεια η οποία όμως θα πρέπει να είναι διακριτική. Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να προσέξει κανείς ότι η ελληνική ολιγαρχία χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να διοχετεύσει τη λαϊκή οργή προς τα έξω.

Τα τελευταία 50 χρόνια η λαϊκή οργή διοχετεύονταν πάντα προς την Αμερική ενώ στη παρούσα φάση στη Γερμανία. Γίνεται μια έξυπνη καθοδήγηση για να κρατήσουν μακριά τους τη λαϊκή οργή. Εάν οι Έλληνες αντιληφθούν ότι η ανώτερη τάξη τους δεν πληρώνει ούτε σεντ σε φόρους, τότε θα έστρεφαν την οργή τους προς το εσωτερικό".

Πηγή: Deutsche Welle

SHARE:

24Media Network