Στο τραπέζι των θεσμών οι νέες αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ του 2021 - Ο φόβος του "φορολογικού" ντόμινο

Ακίνητα στην Αθήνα.
Ακίνητα στην Αθήνα. EUROKINISSI

"Πονοκέφαλο" φέρνουν στο οικονομικό επιτελείο οι νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς εάν ο ΕΝΦΙΑ υπολογιστεί με γνώμονα τις νέες τιμές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε γειτονιές που κατοικούν μεσοαστικά στρώματα αυξήσεις.

Στις τηλεδιασκέψεις που θα έχει σήμερα και αύριο το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν και φέτος ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στη βάση των υφιστάμενων αντικειμενικών αξιών.

Το όλο ζήτημα θα τεθεί «επί τάπητος» καθώς, ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των τιμών ζώνης. Όμως εάν ο ΕΝΦΙΑ υπολογιστεί με γνώμονα τις νέες τιμές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε γειτονιές που κατοικούν μεσοαστικά στρώματα αυξήσεις. Και ειδικά στη σημερινή συγκυρία με την οικονομία να είναι σε βαθιά ύφεση και τον τουρισμό να αναζητεί «φως» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ένα πιθανό «ντόμινο αυξήσεων» στις φορολογίες ακινήτων αναμένεται να προξενήσει έντονο κύμα δυσαρέσκειας.

Στο πλαίσιο αυτό το υπ. Οικονομικών, έχοντας την εικόνα από τις νέες τιμές αναμένεται να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις τιμές ζώνης που ίσχυαν πέρσι, ώστε αφενός να μην δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα, αλλά και αφετέρου να μην διαταραχτεί μια ισορροπία που μέχρι σήμερα έχει διασφαλίσει μεγάλα ποσοστά εισπραξιμότητας στον φόρο αυτό (περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ). . Ούτως ή άλλως το όλο εγχείρημα, όπως αναφέρεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου απαιτεί μελέτη, καθώς με την ένταξη στο σύστημα 3.000 νέων περιοχών και την πρόθεση για απόδοση του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε κοινωνικά «ευαίσθητες» περιοχές, η όλη εξίσωση είναι πολυσύνθετη.

Σημειώνεται ότι η ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών τιμών είναι ένα από τα πάγια θέματα που βάζουν εμφατικά οι θεσμοί στις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις. Ωστόσο από το 2019 για λόγους πολιτικούς και τώρα λόγω πανδημίας έχει καθυστερήσει.

Πάντως στις συζητήσεις με τους θεσμούς, πέρα από τα άλλα θέματα που θα τεθούν και έχουν να κάνουν με τα μέτρα ελάφρυνσης, το πτωχευτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των νέων τιμών με πιο πιθανή ημερομηνία να είναι η 1η Ιανουαρίου 2022, ώστε να δοθεί και χρόνος για μεταβιβάσεις κτλ.

Στο μεταξύ με βάση και τα όσα θα ισχύσουν και φέτος για το φόρο εισοδήματος εκτιμάται ότι θα δοθεί δυνατότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις, όπως και πέρυσι, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο και μέχρι το Φερβρουάριο

Υπενθυμίζεται ότι 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ φόρο για τα ακίνητά τους. Επίσης και φέτος οι ιδιοκτήτες θα έχουν τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2020. Δηλαδή και το 2021 θα προβλέπεται η μειωση10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Συγκεκριμένα, οι μειώσεις αυτές φθάνουν σε:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Επίσης περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και φέτος με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 631,38 εκατ. ευρώ.

Όμως λόγω ύφεσης και πτώσης εισοδημάτων φέτος αναμένεται να αυξηθούν οι δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ. είναι κάθε φορολογούμενος που, μεταξύ άλλων, είχε κατά το προηγούμενο έτος «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» μέχρι 9.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Επιπλέον, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον μεταξύ άλλων, σε κάθε περίπτωση το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΝΦΙΑ, Υπουργείο Οικονομικών
SHARE:

24Media Network