Συμπληρωματικός προϋπολογισμός με πρόσθετες δαπάνες 5 δισ. ευρώ

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός με πρόσθετες δαπάνες 5 δισ. ευρώ
Ενός λεπτού σιγή στην Ολομέλεια της Βουλής στην μνήμη του Φίλιππου Πετσάλνικου την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. Eurokinissi

Με τροπολογία επισημοποιήθηκε η απαραίτητη δημοσιονομική επέκταση που είναι αναγκαία, για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, αλλά και οι οικονομικές του συνέπειες.

Την αύξηση των γενικών δαπανών του υπουργείου οικονομικών κατά 5 δισ. ευρώ έκανε προσθήκη στον προϋπολογισμό το υπουργείο οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, την κύρωση από την Βουλή της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα πρώτα μέτρα κατά της πανδημίας από τον κορονοϊό κατατέθηκε και μια τροπολογία στην οποία το υπουργείο οικονομικών περιέγραφε την αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού που διαχειρίζεται ο προϋπολογισμός κατά 5 δις ευρώ.

Η αύξηση αυτή του προϋπολογισμού δεν συνοδεύονταν από αλλαγές των υπολοίπων μεγεθών και προβλέψεων για το προϋπολογισμό του 2020. Επί της περιορισμένης αυτής μεταβολής το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε θέση που δημοσίευσε σήμερα εξέφραζε την συμφωνία του σημειώνοντας ότι η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 έχει προκαλέσει πρωτόγνωρα προβλήματα, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη, χωρίς να είναι δυνατή, ακόμη, η ακριβής πρόβλεψη της έκτασής τους. Τα μέτρα αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν επιτείνει την πίεση στην ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2020 δεν μπορεί να εκτελεστεί, όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019.

Συμπερασματικά η θέση του ελληνικού δημοσιονομικού συμβουλίου τόνιζε ότι είναι είναι αναγκαία η δημοσιονομική επέκταση, η οποία για να πραγματοποιηθεί είναι τυπικά επιβεβλημένη η λογιστική διευθέτηση του προϋπολογισμού με αύξηση των σχετικών πιστώσεων.

Ως προς το αναγκαίο συνολικό ύψος του ποσού των δαπανών, αλλά και ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο των επιπτώσεων που αυτές θα επιφέρουν στην ελληνική οικονομία δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω ουσιαστικά σχόλια, διότι δεν έχει γνωστοποιηθεί η κατανομή των επιπλέον δαπανών.

Επίσης η αναστολή του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη της ευρωζώνης σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τήρηση του εθνικού δημοσιονομικού στόχου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα