Συνταξιούχοι: Ψυχρολουσία με τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων

Συνταξιούχοι: Ψυχρολουσία με τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων
Eurokinissi

Δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσουν τα αναδρομικά για αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων καθώς τα ποσά υπόκεινται σε φόρο. Τα τρία "κύματα πληρωμών".

Αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων περιμένουν τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους στη βάση του Ν.4670/2020 για να πάρουν αναδρομικά, τα σχετικά ποσά. Ουσιαστικά πρόκειται για 215.000 περιπτώσεις, διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης όπου τα πράγματα είναι σύνθετα λόγω εμπλοκής πολλών ταμείων κι όπου υπάρχει αναμονή για το πότε θα γίνουν οι σχετικές πληρωμές.

Με βάση, βέβαια, το σχετικό προγραμματισμό προβλέπονται τρία «κύματα» πληρωμών, με τα δυο πρώτα να έχουν ξεκινήσει. Πρώτοι πήραν αυξήσεις και αναδρομικά ποσά για παλαιότερα έτη, τον περασμένο Ιούνιο Ιούλιο, περίπου 65.000 νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 15 Μαΐου 2016 μέχρι και 2018 , ενώ υπήρξε και τον Νοέμβριο ένα δεύτερο «κύμα» πληρωμών.

Ήδη, βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις συντελεσμένων καταβολών υπάρχει μια σχετική “ψυχρολουσία” μια και τα ποσά, με βάση όσα έχει αναφέρει και το Υπ Εργασίας υπόκεινται σε φόρο 20%.

Τι λέει το Υπ. Εργασίας

Συγκεκριμένα με βάση το Υπ. Εργασίας ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%.. Μάλιστα, το αρμόδιο Υπουργείο έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τον Οκτώβριο, σε σχέση με το θέμα τα εξής:

Προκειμένου το σύνολο των συνταξιούχων να γνωρίζουν επακριβώς τι πραγματικά ισχύει με τα αναδρομικά και τις αυξήσεις του νόμου 4670/2020, ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι, πώς προκύπτει το ύψος των αναδρομικών και για να καταρριφθούν fake news που παραπληροφορούν τους πολίτες, είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστούν, για μια ακόμη φορά, τα εξής:

Προϋποθέσεις

Για να πληρωθεί, ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να πληροί 3 βασικές προϋποθέσεις:

-Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,

-Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016

-Τρίτον, να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά (ν. 4387/2016- νόμος Κατρούγκαλου)

Από ένα πλήθος 1,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων προκύπτει πως και τις 3 παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά καλύπτουν οι 133.692. Αυτοί είναι που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους καθώς και μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%.

Επιπλέον, με βάση πάντα τον νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παραπάνω συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δυο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου). Θα ακολουθήσουν άλλες 3 αυξήσεις.

Πλατφόρμα

Στο μεταξύ από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους κατ΄ εφαρμογή του νόμου 4670/2020 μέσα από την ειδική πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στην επιλογή: «Ενημερωτικό σημείωμα αναδρομικών N. 4670/2020».

Σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας η ενημέρωση αφορά:

Α) την εκκαθάριση των αναδρομικών τους,

Β) σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία,

Γ) αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κλπ

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στη πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη τόσο για τους νέους (με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016) όσο και για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Αντίδραση της Αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ για το θέμα είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τομέαρχης Οικονομικών και πρώην υπουργός Εργασίας.

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους συνταξιούχους, τους διαμήνυσε ότι θα δουν στην τσέπη τους σημαντικές οριζόντιες αυξήσεις, τις οποίες όχι μόνο δεν είδαν αλλά αντί αυτών τους έκοψε και τη 13η σύνταξη», είχε δηλώσεις πριν μερικές εβδομάδες η Έφη Αχτσιόγλου στον “ALPHA 98,9”.

Αναφερόμενη στην αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης τόνισε ότι «με τον νόμο Βρούτση ελάχιστοι συνταξιούχοι είδαν μία κάποια μεταβολή. Οι περισσότεροι δεν είδαν καμία αλλαγή και εκεί που υπάρχει μεταβολή είναι πάρα πολύ μικρή, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μόνο λογιστική εντός των ορίων της προσωπικής διαφοράς, ενώ ακόμα οφείλονται αναδρομικά».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έκοψε τη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν πλήρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογική από ένα επίπεδο σύνταξης και μετά. Οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν από το 2019 και μετά, κάθε χρόνο, ένα σημαντικό ποσό -κονδύλι 900 εκατ. ευρώ- που θα τους βοηθούσε στην καθημερινότητα,ιδίως τώρα με τις ανατιμήσεις.Το επόμενο Πάσχα θα έπαιρναν για 4η φορά τη 13η σύνταξη, αλλά αυτό το κονδύλι κόπηκε και πάει για να καλύψει τις ζημίες από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ «ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μόνο ένα μέρος των αναδρομικών για τις περικοπές συντάξεων του 2012, επί ΝΔ, και το υπόλοιπο το διέγραψε».

Για τα σωρευμένα χρέη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. έχει εισηγηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας μεένα σοβαρό “κούρεμα” της βασικής οφειλής. Είναι χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται οι πολίτεςκαι δημοσιονομικά η διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής είναι εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Μόνο το δοσολόγιο, σε μία τόσο μεγάλη κρίση, δεν μπορεί να βοηθήσει. Οι επιχειρήσεις θα κουβαλάνε το βάρος των χρεώνκαιτελικά η ανάπτυξη δεν θα αφορά την πλειοψηφία της κοινωνίας».

Σημείωσε, τέλος, ότι «η κυβέρνηση σχεδίασε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να περάσουν μέσα από τις συστημικές τράπεζες, με τα κριτήρια που αυτές ακολουθούν για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων», έτσι «η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκλείονται από τη χρηματοδότηση», πρόκειται για «ένα συνολικό σχέδιο “φυσικής εξόντωσης” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που απασχολούν».

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα