Τα χρέη της πανδημίας και η στήριξη της Οικονομίας στην ατζέντα του Eurogroup

Τα χρέη της πανδημίας και η στήριξη της Οικονομίας στην ατζέντα του Eurogroup
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, στην σημερινή τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας

Το θέμα της διαχείρισης των χρεών της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά και της προώθησης πιο στοχευμένων μέτρων στήριξης της οικονομίας σε αντικατάσταση οριζόντιων δράσεων αναμένεται να τεθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη του Εurogroup θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές στην ευρωζώνη, βάσει των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων 2021 της Επιτροπής και την παρουσίαση του Δρ. Michael Ryan από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης. 

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ, βάσει των κατευθύνσεων που διατυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής για το ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020 και τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό τον Ιανουάριο. 

Τα μέλη του Εurogroup θασυζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τη φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα, βάσει σημειώματος που συνέταξε η Επιτροπή, και του επικαιροποιημένου σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Λιθουανίας για το 2021, βάσει της γνώμης της Επιτροπής του Ιανουαρίου 2021.

Τέλος, η Υπουργός κ. Keit Pentus-Rosimannus θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας εσθονικής κυβέρνησης. 

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ.Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή ενώ ο Επίτροπος κ.Τζεντιλόνι θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση. 

Επιπσης Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ.Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι ΧανΤζεντιλόνιΟυρπιλάινεν και Μαγκίνες θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) που θα πραγματοποιηθεί αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης. Το Συμβούλιο ECOFIN θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις προτεραιότητες των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ενώ θα προηγηθεί παρουσίαση της πορτογαλικής Προεδρίας σχετικά με την πορεία εργασιών του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των επικυρώσεων από τα κράτη μέλη της απόφασης περί ιδίων πόρων. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει εν συντομία τα στοιχεία της δανειακής της στρατηγικής στο πλαίσιο του μέσου NextGenerationEU. Η Προεδρία θα ενημερώσει επίσης τους συμμετέχοντες σχετικά με την πορεία των συμπερασμάτων επί των κατευθύνσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022 και της σύστασης για χορήγηση απαλλαγής στην Επιτροπή, για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019. Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον τρόπο προώθησης της πρωτοβουλίας της ΕΕ για την παγκόσμια ανάκαμψη, με στόχο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων χρηματοδότησης της ανάκαμψης με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος και για να συζητηθούν οι οικονομικές και πολιτικές προτεραιότητες  της ανάκαμψής τους, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη». Η Προεδρία θα παρουσιάσει επίσης την πορεία των νομοθετικών προτάσεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα