Τα τρία “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Τα τρία “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με την τρόικα
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας. Διαφωνία για τις μετακινήσεις στο δημόσιο και αντιρρήσεις για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank. Σιγή ιχθύος για την αντικατάσταση του χαρατσιού με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής.

Θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο πλευρών στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου.

Για αύριο, στις 6 το απόγευμα, ανανεώθηκε το «ραντεβού» του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς, όπως δήλωσαν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη σημερινή δίωρη συνάντηση στο υπουργείο, «όλα είναι ακόμη ανοικτά».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής χαρακτηρίζονται “δύσκολες”, λόγω του ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί.

“Ανοικτά” παραμένουν τα τρία βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας.

Για το θέμα του ειδικού τέλους στα ακίνητα, η τρόικα εξετάζει εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις για τον “νέο φόρο”, στις οποίες συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

“Δεν έχουν ακόμη απαντήσει”, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το θέμα παραμένει στο τραπέζι.

Όσον αφορά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην προωθούμενη συγχώνευση μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι “θέλουν να πειστούν ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν και άλλα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση”.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι δανειστές δεν μπορούν να θέσουν βέτο στη σχετική διαδικασία, αλλά είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, “υπάρχει θέμα” και με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις, απάντησε λακωνικά “όχι, εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα