ΤΧΣ και Εθνική, εν αναμονή διοικητικών αλλαγών

ΤΧΣ και Εθνική, εν αναμονή διοικητικών αλλαγών

Προβληματισμός μετά την Τρίτη, επίσης άγονη, διαδικασία εξεύρεσης διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ. Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει ενόψει της γενικής συνέλευσης η Εθνική Τράπεζα

Εννέα μήνες μετά την σύσσωμη παραίτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει κενή. Τρεις προσκλήσεις ενδιαφέροντος έπεσαν στο κενό, με τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία να αποβαίνει άκαρπη....

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο story διαδοχής εκτυλίσσεται στην Εθνική Τράπεζα, που προετοιμάζει γενναίο πλάνο αλλαγών, ενόψει της γενικής συνέλευσης του Ιουνίου. Αλλαγές που πιθανότατα επηρεάσουν και τον ίδιο τον πρόεδρο, κ. Παν. Θωμόπουλο, κι ας έχει παμψηφεί εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στελέχη της αγοράς, είχαν από την πρώτη στιγμή βέβαια σχολιάσει, ότι στην τότε «κόντρα» Εθνικής – Ταμείου , η επιλογή Θωμόπουλου ήταν συμβιβαστικού χαρακτήρα και ίσως όχι μόνιμου, με διάρκεια έως την ετήσια γενική συνέλευση του Ιουνίου.

Η μεγάλη «έκπληξη» ήταν η παραίτηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, κ. Δημ. Δημόπουλου, στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, η οποία θα ισχύσει, μάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη γενική συνέλευση. Ο κ. Δημόπουλος είναι από τα παλαιότερα στελέχη της Εθνικής, με βαθιά γνώση του corporate και του shipping.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, επίκειται ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς τη συμμετοχή ως μέλους του προέδρου της ΟΤΟΕ, κ. Στ. Κούκου.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η ένταξη στον Ομιλο της κυρίας Κερασίνας Ραυτοπούλου, συμβούλου σήμερα του αντιπροέδρου, κ. Ι. Δραγασάκη, ως ειδικού επί θεμάτων κόκκινων δανείων και υπό τον έτερο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Π. Μυλωνά.

Σε εκκρεμότητα η ...κεφαλή του ΤΧΣ

Το περσινό καλοκαίρι, στις αρχές του Ιουλίου, παραιτήθηκε....στην ουσία εκδιώχθηκε, σύσσωμη η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που τότε αποτελούσαν ο κ. Αρης Ξενόφως – που διατελούσε και διευθύνων σύμβουλος – και οι κ.κ.Γ. Κουτσός και Αν. Γάγαλης.

Εκτοτε, η αρμόδια για την εξεύρεση νέων μελών, Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) προκήρυξε τρεις διαγωνισμούς για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (διότι το ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής το προτείνει και το αντικαθιστά πάραυτα η Τράπεζα της Ελλάδος – όπως και έγινε). Δημοσιεύθηκαν λοιπόν τρεις προσκλήσεις ενδιαφέροντος:

-στις 21 Ιουλίου 2016, όπου απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός

-στις 29 Δεκεμβρίου 2016, όπου επίσης δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα και,
-στις 14 Φεβουραρίου 2017, που επίσης κατέστη άγονη η διαδικασία.

Προφανώς και όλο το story της εξεύρεσης διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ προκαλεί έναν ευρύτερο προβληματισμό στον τραπεζικό γίγνεσθαι. Φταίει ότι στην Επιτροπή Επιλογής μετέχουν εν πολλοίς ξένα στελέχη που δεν γνωρίζουν την ελληνική αγορά; Φταίνε...τα ίδια τα ονόματα των υποψηφίων; Φταίνει οι όροι , οι αποδοχές και η διάρκεια που προτείνονται; Φταίει η αξιολόγηση των προσφορών από το υπουργείο; Πάντως τρεις φορές σε 9 μήνες, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Σε όλο αυτό το διαδικαστικό, το Ταμείο δεν έχει καμία ανάμειξη. Υπεύθυνη για την πλήρωση των θέσεων είναι η Επιτροπή Επιλογής που καταρτίζει ένα shortlist και το παραδίδει στον υπουργό Οικονομικών, για έγκριση.

Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής είναι ο κ. Francesco Papadia . Στην Επιτροπή μετέχουν συνολικά έξι μέλη καθώς επίσης και άλλοι 5 παρατηρητές που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) και το υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής είναι οι κ.κ. Francesco Papadia, Julia Kiraly, Aιμίλιος Αυγουλέας, Lars Nyberg, Peter Yngwe και ο κ.

Τάκης Δουμάνογλου, που τον είχε ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος , αλλά προσφάτως παραιτήθηκε ( για να συμμετάσχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, κατά την τελευταία προκήρυξη ενδιαφέροντος).

Στους παρατηρητές, εντάσσονται οι κ.κ. Παν. Στρούζας, από την ΕΚΤ, Peter Basch από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αγγελική Μιτσολίδου από την Τράπεζα της Ελλάδος, Αδαμ Καραγκλανης, από το υπουργείο Οικονομικών και Mike Hesketh από τον ESM.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα χρέη διευθύντοντος συμβούλου στο Ταμείο ασκεί ως αναπληρωτής, ο κ. Τourret, με εκτελεστικό μέλος της Επιτροπής, τον διορισμένο από την Τράπεζα Ελλάδος, κ. Δημήτρη Φραγγέτη. Προσφάτως, ο κ. Φραγγέτης υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία θα ισχύσει από τις 24 Απριλίου. Ο κ. Φραγγέτης, θα αντικατασταθεί άμεσα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ολα αυτά αφορούν την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου (ΤΧΣ). Στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, πρόεδρος είναι ο κ. Γιώργος Μιχελής, μη εκτελεστικός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network