Τελευταία ευκαιρία σήμερα για τις 120 δόσεις – Έρχονται κατασχέσεις

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για τις 120 δόσεις – Έρχονται κατασχέσεις
Φωτό αρχείου: Πολίτης εισέρχεται σε εφορία στο κέντρο της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τις 120 δόσεις. Εάν δεν ρυθμίσει κάποιος τα χρέη του θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις.

Λήγει σήμερα η παράταση της προθεσμίας, για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον άνω των 380.000 ΑΦΜ η κάθε μία. Η εφορία με e-mail προς τους φορολογούμενους στέλνει ενημερώσεις προκειμένου όσοι χρωστούν να σπεύσουν προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία.

Με την λήξη της προθεσμίας η εφορία θα ξεκινήσει ένα “σαφάρι” κατασχέσεων, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη.

Με την εκπνοή της προθεσμίας υπαγωγής στις 120 δόσεις θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα:

-Κατασχέσεις κινητών αξιών: Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ. Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.

-Κατασχέσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

-Μικροοφειλέτες: Το ΚΕΑΟ θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών. Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Με τη φραγή αυτής, το ΚΕΑΟ θα ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυνων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης και της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Έρχεται η νέα πάγια ρύθμιση

Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να ολοκληρώσει το κύκλο της ρύθμισης των 120 δόσεων προκειμένου να προχωρήσει και η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία. Η νέα αυτή ρύθμιση θα δίνει περιθώριο σε κάποιον να εξοφλήσει οφειλές σε διπλάσιες από την σημερινή πάγια ρύθμιση αλλά θα έχει εισοδηματικό κόφτη.

Ειδικότερα η πάγια ρύθμιση θα δίνει δυνατότητα αντί για 12 δόσεις για τις πάγιες υποχρεώσεις και 24 δόσεις για έκτακτες να εξοφλήσεις κάποιος τις οφειλές του από 24 έως και 48 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 15 ευρώ. Ωστόσο ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται και από το ετήσιο εισόδημα του ώστε να μην υπάρχει διέξοδος σε στρατηγικούς κακοπληρωτές Το όριο θα είναι τα 10.000 ετήσιου εισοδήματος κάτω από τα οποία ο φορολογούμενος θα έχει τα ο δικαίωμα για το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Για μεγαλύτερα εισοδήματα οι δόσεις θα είναι αναλογικά λιγότερες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα