Τέσσερις μνηστήρες διεκδικούν μερίδιο από την… Αριάδνη

Διαβάζεται σε 3'
Τέσσερις μνηστήρες διεκδικούν μερίδιο από την… Αριάδνη
i-stock

Μέχρι τον Μάρτιο οι δεσμευτικές προσφορές για επενδυτή μειοψηφίας στο φορέα που υλοποιεί τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική.

Ζήτημα των επόμενων μηνών αποτελεί η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 με το σύνολο των τεσσάρων διεκδικητών που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση να προχωρούν σε προσφορά.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές του νέου έτους θα ανοίξει το «Virtual Data Room» όπου θα αναρτηθεί ο πλήρης «φάκελος» του έργου, με όλα τα στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν στους διεκδικητές του 20% να διαμορφώσουν τα προσφερόμενα τιμήματά τους. Έτσι, μεταξύ άλλων θα αναρτηθεί η Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement – SHA) και το business plan.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις «μνηστήρες», εκ των οποίων θα προκύψει ο επενδυτής μειοψηφίας στην εταιρεία που υλοποιεί την «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA και η κινεζική StateGrid International Development Belgium. Ως προς τους τελευταίους και σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι πριν, εντέλει νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρξει συνεργασία με τον διαχειριστή του Βελγίου ELIA στο συγκεκριμένο project με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν μόνοι τους.

Το χρονοδιάγραμμα του Έλληνα Διαχειριστή με δεδομένη την πρόοδο των έργων σήμερα, προβλέπει την ολοκλήρωση και ηλέκτριση της διασύνδεσης στα τέλη του 2024 και την θέση σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2025, δεδομένου ότι χρειάζεται μια περίοδος δοκιμασίας πριν την πλήρη ένταξη του καλωδίου στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Great Sea Interconnector

Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και ως προς την μετοχική σύνθεση της νεοσύστατης εταιρείας «Great Sea Interconnector», επίσης θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Ως γνωστόν, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκφράσει ενδιαφέρον και κινεί τις διαδικασίες προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της «Great Sea Interconnector» μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ έχουν υπογραφεί δύο MoU για τον ίδιο σκοπό με την TAQA, μεγάλο επενδυτικό fund με έδρα το Άμπου Ντάμπι και το fund Aluma από το Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι πέραν των ανωτέρω περιπτώσεων διεξάγονται συζητήσεις και για άλλες συμμετοχές στη βάση ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει επενδυτικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ και αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδίωξη του Διαχειριστή είναι να κλειδώσει η μετοχική σύνθεση της εταιρείας μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου με δεδομένο ότι από κοινού ΑΔΜΗΕ και Κυπριακή Δημοκρατία θα κατέχουν ποσοστό πλειοψηφίας 50-51% στη εταιρεία ειδικού σκοπού. Χωρίς ακόμη να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για τυχόν πρόσθετες συμμετοχές, ωστόσο, ο γενικός προσανατολισμός κάτω από ιδανικές συνθήκες, είναι ένα μετοχικό προφίλ με 4-5 επενδυτές που θα διασφαλίσει την ομαλή υλοποίηση του έργου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα