Θεσσαλονίκη: 'Πυρετός' συμφωνιών και συμπράξεων επιχειρήσεων στον χώρο των δομικών υλικών

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ελληνικές, αραβικές και αφρικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των δομικών υλικών σε συμφωνίες το τελευταίο διήμερο

Ρεπορτάζ: Εύρης Τσούμης

Πάνω από 500 επιχειρηματικά ραντεβού για συμφωνίες και συμπράξεις γίνονται το τελευταίο διήμερο στη Θεσσαλονίκη μεταξύ ελληνικών, αραβικών και αφρικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δομικών υλικών.

Με καινοτόμα προϊόντα στις «αποσκευές» τους περισσότερες από 50 ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν διέξοδο στις αραβικές και βορειοαφρικανικές χώρες για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Περίπου 30 επιχειρήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Κένυα έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες. Το ραντεβού δόθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του οργανισμού Enterprise Greece.

Οι τομείς που βρίσκονται στην ατζέντα των περισσοτέρων επιχειρήσεων και παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορούν στα μάρμαρα, τα μονωτικά χρώματα, τις αλουμινοκατασκευές και τα ηλιακά.

«Για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αυτές είναι η πρώτη φορά που συναντώνται με ελληνικές εταιρείες», είπε ο στο «Εθνος» ο Διευθυντής Προώθησης και Προβολής Εξωτερικού Εμπορίου Μένος Αγγελάκης.

Όπως τόνισε, παρά τα βήματα που έχουν γίνει υπάρχει ακόμα δισταγμός από τις μικρές επιχειρήσεις. «Αυτές είναι που θέλουν ενθάρρυνση. Υπάρχουν όμως και οι μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ώριμες και αναπτύσσουν σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα» είπε.

Μια από τις πιο παλιές ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αραβικές και βορειοαφρικανικές χώρες και δίνει το παρών και στην επιχειρηματική εκδήλωση του Enteeprise Greece στη Θεσσαλονίκη είναι η ALCHIMICA S.A..

«Εμείς βρισκόμαστε εκεί από το 1982» είπαν στο «Εθνος» ο Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος και Νίκος Σακελλαράκης από το τμήμα εξαγωγών της εταιρείας.

«Είναι πια θέμα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις να τολμήσουν να εξάγουν, αλλά κάποιοι πάνε με τη λογική του σωσίβιου κι όχι με τη λογική να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές και να γίνουν πραγματικά εξαγωγικές επιχειρήσεις» τόνισαν οι κκ. Σακελλαράκης και Παπαθανασόπουλος.

SHARE:

24Media Network