Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες
FILE - In this Dec. 16, 2011 file photo the Euro sculpture stands in front of the European Central Bank, right, in Frankfurt, Germany. The European Central Bank says Monday, Feb. 27, 2012, the amount lent to businesses by banks leveled off in January after a steep plunge in December. The data highlight concerns that companies are still finding credit scarce as the eurozone debt crisis puts pressure on banks. (AP Photo/Michael Probst, File) AP/LaPresse

Σφίγγει ο κλοιός για τις ελληνικές τράπεζες .Αυξάνει το κούρεμα για τις εγγυήσεις η ΕΚΤ. Μειώνεται η διαθεσιμότητα των τραπεζών σε εγγυήσεις για να λάβουν ρευστότητα. Ηχηρή προειδοποιητική κίνηση από τη Φρανκφούρτη

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδρίασε απόψε, αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, ήτοι στα 88,6 δισ. ευρώ, το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του κουρέματος (απομείωσης ή haircut) που επιβάλλει στις εγγυήσεις (collaterals) που λαμβάνει από τις ελληνικές τράπεζες, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση ρευστότητας.

Η ΕΚΤ αναπροσαρμόζει το ύψος του κουρέματος στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει το ακριβές ύψος.

Πρακτικά με την απόφαση αυτή, περιορίζεται το επίπεδο των διαθέσιμων εγγυήσεων που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Επί της ουσίας, πρόκειται για σαφή κίνηση αυστηροποίησης των όρων με τους οποίους χορηγεί ρευστότητα η ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η κίνηση της ΕΚΤ μεταφράζεται ως εξής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: Μετά την αναπροσαρμογή του κουρέματος των εγγυήσεων, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν στην ΕΚΤ περισσότερες εγγυήσεις – ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας.

Πιο συνοπτικά: Η απόφαση βασίζεται στο ότι εάν αυξηθεί ο ELA, οι τράπεζες δεν θα έχουν αρκετά collaterals και δεν θα μπορούν να απορροφήσουν χρήματα. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα από την ΕΚΤ. Επί της ουσίας, δεν αφήνει περιθώριο για ενδιάμεση συμφωνία, για να ανοίξουν οι τράπεζες και να κρατηθούν τα ΑΤΜ. Περιορίζει έτσι σημαντικά τον χρόνο, για να συζητηθούν οι προτάσεις και να βρεθεί η συμφωνία.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των αποφάσεων της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα (6/7) να διατηρήσει σταθερό το ύψος του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, στα επίπεδα τα οποία το είχε θέσει στις 26 Ιουνίου, μετά από πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος (στα επίπεδα των 88,6 δισ. ευρώ).

Ο ELA μπορεί να χορηγείται μόνο εάν υπάρχει επάρκεια σε collaterals.

Η χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας έχει αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα collaterals που χρησιμοποιούν για να λάβουν ρευστότητα μέσω ELA συνδέονται άμεσα με κρατικά assets (στοιχεία ενεργητικού).

Για αυτόν τον λόγο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τα haircuts στα collaterals τα οποία δέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για να χορηγήσει ELA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές και τον πιθανό αντίκτυπο για τη νομισματική πολιτική και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει εντός της αποστολής του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα