Τι βάζει φρένο στις επενδύσεις – Είναι μόνο η πανδημία;

Τι βάζει φρένο στις επενδύσεις – Είναι μόνο η πανδημία;
Εικόνα από την Ερμού τον Νοέμβρη του 2020 Eurokinissi

Το καμπανάκι του κινδύνου για την πορεία των επενδύσεων το 2021, κρούει ο ΙΟΒΕ. Τι δείχνει έρευνα.

Η ευρύτερη οικονομική κατάσταση , η φορολογία κερδών και η οικονομική πολιτική φαίνεται πως ήταν οι παράγοντες με τη μεγαλύτερη αρνητική επιρροή στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων το περασμένο έτος σύμφωνα με έρευνα επενδύσεων που διεξήχθη το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του 2020 που διεξάγει σε σταθερή βάση το ΙΟΒΕ.

Όπως φαίνεται πέρα από την πανδημία και οι πολιτικές που ακολουθούνται φρενάρουν τις επενδύσεις σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, κάτι που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την πορεία εν όψει του 2021.

Συγκεκριμένα, όπως, αναφέρεται  πλέον αποτρεπτικός παράγοντας των επενδύσεων το 2020 ήταν η οικονομική πολιτική στο σύνολό της, με το 34,3% των ερωτηθέντων να την αξιολογεί αρνητικά ή πολύ αρνητικά. Έπεται σε ανασχετική επίδραση επί των επενδυτικών αποφάσεων των βιομηχανικών επιχειρήσεων η φορολογία κερδών, με το 28,4% των ερωτώμενων να εκφέρει αρνητική ή πολύ αρνητική άποψη για αυτή.

Την ίδια αξιολόγηση έλαβε από το 8,8% των ερωτηθέντων η ευρύτερη οικονομική κατάσταση .

Σύμφωνα με την έρευαν η  επίδραση αυτών των τριών παραγόντων στην επενδυτική δραστηριότητα της Βιομηχανίας προβλέπεται ότι θα είναι προς την ίδια κατεύθυνση και το 2021, με ελαφρώς μικρότερη ένταση.

Αρνητικές αξιολογήσεις για την οικονομική πολιτική στο σύνολό της και το 2021 εκφράστηκαν από το 31,4% των ερωτηθέντων, για τη φορολογία κερδών από το 24,5% και για την ευρύτερη οικονομική κατάσταση  από το 5,9%.

Επίσης σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων στην περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου πέρυσι, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποιητικής βιομηχανίας μειώθηκαν στη διάρκεια του 2020 κατά 6,9%.

Επίσης σύμφωνα με τις προβλέψεις της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου για το επόμενο έτος, οι οποίες διαχρονικά ενσωματώνουν ένα βαθμό αισιοδοξίας, οι επενδυτικές δαπάνες στη μεταποιητική βιομηχανία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν το 2021 κατά 2,8%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα