Τηλεοπτικές άδειες: Παροχές υπό όρους

Τηλεοπτικές άδειες: Παροχές υπό όρους
Στιγμιότυπο από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης κατα την διάρκεια της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Μόνο με το “πράσινο φως” και την υπογραφή των θεσμών τμήμα των 246 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές παροχές. Πότε θα μπορούν να δοθούν. Αναλυτικά ποια είναι τα στάδια που θα ακολουθηθούν

Με την άδεια των δανειστών και μόνο αν αποτελέσει μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος ,μπορεί να μοιραστεί για κοινωνικές παροχές το συνολικό τίμημα των 246 εκ ευρώ, που αποκόμισε η Κυβέρνηση από το διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, από τα εγκαίνια της Ολυμπίας Οδού στο Κιάτο υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει σε κοινωνικές παροχές «μέχρι και το τελευταίο ευρώ» το τίμημα των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που θα εισπράξει σταδιακά μέχρι και το τέλος του 2017. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να έχει άμεση υλοποίηση, αν η χώρα δεν βρίσκονταν κάτω από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του προγράμματος προσαρμογής.

Σε πιο ρεαλιστική βάση όμως, η πρόθεση για διανομή του τιμήματος θα εξεταστεί στο πλαίσιο του προγράμματος με βάση την είσπραξη κατ’ έτος. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να πληρωθεί από τους τέσσερις πλειοδότες το 30% δηλαδή 73,8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 246 εκατ. ευρώ. Άλλα 73,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στο τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα 98,4 εκ. ευρώ μέσα στο 2017.

Άρα μέχρι και το τέλος του 2016 η Κυβέρνηση θα έχει εισπράξει συνολικά 147,6 εκ ευρώ από το συνολικό τίμημα για τις άδειες. Ως προς την φύση τους, τα έσοδα αυτά θεωρούνται δημόσια έσοδα και όχι έσοδα αποκρατικοποιήσεων και άρα μπορούν θεωρητικά να διατεθούν ακόμη και για κοινωνική πολιτική.

Επειδή όμως η χώρα περνάει ακόμη τη διαδικασία του μνημονίου τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να δοθούν άμεσα αν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές οι οποίο παραμένουν προσηλωμένοι στο δημοσιονομικό κανόνα ο οποίος ισχύει για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο. Σε πιο απλά λόγια οι ελληνικές Κυβερνήσεις από το 2012 και μετά αν καταφέρουν υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 100 εκ. ευρώ υποχρεούνται να διαθέσουν το 35%, δηλαδή 35 εκ ευρώ, για την αποπληρωμή χρέους 35%, κοινώς 35 εκ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και 30% -ποσό 30 εκ ευρώ- όπου αλλού θέλει. Συνεπώς πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία με τα οποία θα επικυρωθεί ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2016 κανείς δεν μπορεί να μοιράσει ούτε ένα ευρώ αφού υπάρχει ως συνθήκη και στο τρίτο πρόγραμμα σταθεροποίησης ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε δημοσιονομικά μέτρα (στην περίπτωση μας σε κοινωνικές παροχές) χωρίς την έγκριση των θεσμών.

Μια άλλη δίοδος με την οποία μπορεί να διατεθούν τα χρήματα του τιμήματος των αδειών είναι το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός τον Μάιο. Η σύστασή του καθυστερεί καθώς οι δανειστές δεν δέχονται ότι υπάρχουν βιώσιμοι πόροι για την χρηματοδότηση του. Ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ως πηγή χρηματοδότησης την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015. Ως γνωστό τον περασμένο χρόνο αντί της πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 0,3% καταγράφηκε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, συνεπώς υπήρξε υπέρβαση 1% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική διαφορά όμως σύμφωνα με τους θεσμούς δεν ανταποκρίνεται και με το ταμειακό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει δηλαδή πουθενά 1,8 δισ. ευρώ ως πλεόνασμα για να μοιραστεί με το κανόνα του 30% χρέος 40% ληξιπρόθεσμα και 30% κοινωνική πολιτική. Αυτός είναι και ο λόγος που η όλη προσπάθεια έμεινε παγωμένη όλο αυτόν τον καιρό.

Το τίμημα από τα κανάλια είναι μεν «φρέσκο χρήμα» αλλά θα αθροιστεί στα έσοδα του 2016 και όχι του 2015 . Οπότε αν το ελληνικό αίτημα γίνει αποδεκτό θα εξεταστεί με βάση τους όρους του προγράμματος μετά το τέλος του χρόνου.

Τέλος ένα θέμα που θεωρείται ότι θα τεθεί από τους δανειστές είναι το πόσα θα είναι τα «καθαρά» έσοδα από την διαχείριση του τηλεοπτικού τοπίου.

Το νέο αυτό τοπίο εισάγει δύο νέα μη λειτουργούντα κανάλια (του κ. Μαρινάκη και του κ. Καλογρίτσα) που είναι άγνωστο ακόμη πότε θα αρχίσουν να εκπέμψουν και άρα θα αρχίσουν να αποδίδουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια ώρα το «Star» και ο «Alpha» θα συνεχίζουν να λειτουργούν για άλλες 90 ημέρες. Στην συνέχεια ανεξάρτητα από την τύχη τους θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αποδίδουν τα ίδια ποσά φόρων – αν συνεχίζουν να λειτουργούν με έδρα την Ελλάδα – .

Το ίδιο ισχύει και για τα κανάλια «MEGA» και « Ε» που αποκλείστηκαν εξ αρχής από τον διαγωνισμό. Θα πρέπει, λοιπόν, εκτός από τα έσοδα του τιμήματος και τα φορολογικά έσοδα που συνεπάγονται να αφαιρεθούν και τα έσοδα που θα χαθούν για το δημόσιο πριν αποφασιστεί ποιό είναι το ποσό που θα διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση την διανομή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα