Το κρυπτονόμισμα Libra στο μικροσκόπιο του Ντράγκι

Το κρυπτονόμισμα Libra στο μικροσκόπιο του Ντράγκι
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι AP

Τον οικονομικό κίνδυνο από τη χρήση των τεράστιων βάσεων δεδομένων που διαθέτουν τεχνολογικές εταιρείες όπως το Facebook επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Χτύπησε καμπανάκι για το "σχέδιο Libra"

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ESCB) παρακολουθεί στενά τις καινοτομίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, περιλαμβανομένων των σχεδίων για κρυπτονομίσματα με σχετικά σταθερή αξία (stablecoin), όπως η Libra που έχει προταθεί από το Facebook, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε απαντητική επιστολή του στον ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ.

«Καθώς οι μεγάλες τεχνολογικές ή χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα μπορούσαν να μοχλεύσουν τις τεράστιες βάσεις πελατών τους για να επιτύχουν γρήγορα μία παγκόσμια παρουσία, είναι επιτακτικό οι Αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση ως προς την εκτίμηση των κινδύνων και των συνεπειών για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνει ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Οι πρωτοβουλίες για stablecoin πρέπει να διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού, καλύπτοντας τα υψηλότερα ρυθμιστικά πρότυπα και υποκείμενες σε συνετή εποπτεία και επίβλεψη».

Οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος συνεισφέρουν στο συνεχιζόμενο έργο της Ομάδας Εργασίας της G7 για τα stablecoins, στην οποία προεδρεύει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Επιτροπής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών για τις Υποδομές Πληρωμών και Αγορών, αναφέρει ο Ντράγκι στην επιστολή του.

Το Facebook και το Libra

Από τη στιγμή που το Facebook ανακοίνωσε τα σχέδια του να λανσάρει δικό του κρυπτονόμισμα, με την ονομασία Libra, υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις.

Η κίνησή αυτή του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου εντάσσεται στις προσπάθειές του να επεκταθεί πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.

Για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου συνεργάστηκε με 28 εταίρους, δημιουργώντας μια οντότητα με έδρα της τη Γενεύη που ονομάζεται Libra Association, η οποία και θα ελέγχει το νέο ψηφιακό νόμισμα που πρόκειται να κυκλοφορήσει το α’ εξάμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσαν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το Facebook διαθέτει ήδη μια θυγατρική εταιρεία με την ονομασία Calibra, η οποία θα προσφέρει ηλεκτρονικά πορτοφόλια για όσους θέλουν να αποταμιεύουν, να αποστέλλουν και να ξοδεύουν Libras. Η Calibra θα είναι συνδεδεμένη με τις πλατφόρμες μηνυμάτων της Facebook, το Messenger και το WhatsApp, που έχουν ήδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Παρά τις φιλοδοξίες για το νέο εγχείρημα, παραμένουν οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών ή τα εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές ίσως δημιουργήσουν σημαντικούς φραγμούς.

Το Facebook ευελπιστεί να καταστήσει δυνατές τις συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά και να προσφέρει για πρώτη φορά πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των τραπεζών.

Η έμπνευση για την ονομασία “Libra” προήλθε από τη ρωμαϊκή ζυγαριά, που θεωρείται σύμβολο της δικαιοσύνης και τη γαλλική λέξη “liberte” για την “ελευθερία”, δήλωσε ο Ντέβιντ Μάρκους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της PayPal που είναι επικεφαλής του προγράμματος για το Facebook.

Πάντως, η μητρική εταιρεία του Facebook εκτιμά ότι μπορεί να έχει έσοδα και από τις υπηρεσίες μηνυμάτων της μέσω συναλλαγών και πληρωμών, κάτι που ήδη γίνεται σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η WeChat.

Τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια καθώς έχουν πέσει θύματα χάκερ, ενώ η αγορά πλήττεται από κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, εμπόριο ναρκωτικών και χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Το Facebook βρίσκεται σε επαφή με ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και άλλες χώρες για το σχεδιαζόμενο κρυπτονόμισμα, δήλωσαν στελέχη επιχειρήσεων, χωρίς όμως να διευκρινίζουν ποιες ρυθμιστικές αρχές είναι αυτές ή εάν η εταιρία έχει καταθέσει αίτηση για χρηματοπιστωτικές άδειες σε άλλες χώρες.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μεγάλα ονόματα της αγοράς, όπως οι Mastercard Inc, Visa Inc, Spotify Technology SA, PayPal Holdings Inc, eBay Inc, Uber Technologies Inc και Vodafone Group Plc, καθώς και εταιρίες επενδύσεων κεφαλαίων όπως η Andreessen Horowitz.

Στόχος είναι η κοινοπραξία αυτή να αριθμεί περί τα 100 μέλη έως το λανσάρισμα του Libra το πρώτο εξάμηνο του 2020. Κάθε μέλος λαμβάνει το δικαίωμα μιας ψήφου σε σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με το δίκτυο του κρυπτονομίσματος και οι εταιρίες πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια για να μπορούν να συμμετέχουν. Το Facebook δεν σχεδιάζει να διατηρήσει ηγετικό ρόλο μετά το 2019.

Αν και δεν υπάρχουν τράπεζες μεταξύ των αρχικών μελών, έχουν γίνει συζητήσεις με μια σειρά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να συμμετάσχουν, δήλωσε ο Τζον Λάμπερτ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ψηφιακών λύσεων στη Mastercard. Αναμένουν να δουν πώς οι ρυθμιστικές αρχές και οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν στο σχέδιο αυτό πριν αποφασίσουν να συμμετάσχουν και οι ίδιες, δήλωσε. Η Libra Association σχεδιάζει να αντλήσει χρήματα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του οργανισμού.

Παρά την αισιοδοξία των συμμετεχόντων για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, δεν έκρυψαν, μιλώντας στο Reuters, τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες τους για τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών ή τα ρυθμιστικά εμπόδια ίσως αποτρέψουν την επιτυχία του έργου.

Η Calibra θα διενεργήσει ελέγχους συμμόρφωσης για τους πελάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Libra, μέσω πιστοποίησης και διαδικασιών κατά των κρουσμάτων εξαπάτησης που είναι συνηθισμένες πρακτικές μεταξύ των τραπεζών, σύμφωνα με το Facebook. Η θυγατρική θα μοιράζεται δεδομένα των χρηστών με το Facebook ή εξωτερικά μέρη εάν έχει τη σχετική συναίνεση για αυτό, ή σε πολύ «συγκεκριμένες περιπτώσεις» όπου αυτό είναι απαραίτητο, ανέφερε η εταιρεία Αυτό θα μπορούσε να αφορά περιπτώσεις επιβολής του νόμου, δημόσιας ασφάλειας ή γενικότερης λειτουργικότητας του συστήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα