Επέστρεψαν Βούλγαροι, Αλβανοί, Τούρκοι και τουρίστες από τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 3'
Επέστρεψαν Βούλγαροι, Αλβανοί, Τούρκοι και τουρίστες από τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα
Τουρίστες Eurokinissi

Ανακάμπτει κοντά στα νούμερα του 2019 ο οδικός τουρισμός στη χώρας μας, με ήδη 5,5 εκατομμύρια αφίξεις μέχρι το τέλος Ιουλίου. Από ποια χώρα οι τουρίστες ξοδεύουν 80,9% λιγότερα από το μέσο όρο.

Μαζική επιστροφή φέτος Βούλγαρων, Αλβανών, Τούρκων και τουριστών από τη Βόρεια Μακεδονία φέτος, που αποτελούν τις βασικές αγορές εισερχόμενου οδικού τουρισμού για τη χώρα μας και μετά την μεγάλη μείωση που καταγράφηκε πέρυσι. Η μέση όμως κατά κεφαλήν δαπάνη είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας.

Τα νούμερα μέχρι και το τέλος του Ιουλίου που μας πέρασε, δείχνουν να είναι πολύ κοντά σε αυτά του 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον οδικό τουρισμό. Μετά τις χρονιές της πανδημίας, το 2022 ο οδικός τουρισμός σε αντίθεση με τον αεροπορικό, δεν ανέκαμψε, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε πολλά οικονομικά προβλήματα σε αυτές τις χώρες. Την ίδια ώρα οι διάφορες δυσλειτουργίες στους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας μας, με τις ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων, απέτρεψαν πολλούς από το να έρθουν διακοπές. Τελικά, η μείωση πέρυσι έφτασε στο -35,2% σε σχέση με το ’19, ποσοστό που μεταφράζεται σε 4,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η φετινή ανάκαμψη του οδικού τουρισμού, ήταν σίγουρα μια ανάσα κυρίως για τους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας, όπου και καταλήγουν οι περισσότεροι από αυτούς τους τουρίστες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των Βούλγαρων τουριστών κατά 69,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα. Από την αρχή του 2023 μέχρι και τέλος Ιουλίου έχουμε υποδεχθεί πάνω από 2,4 εκατ. οδικές αφίξεις από τη Βουλγαρία.

Ακολουθούν οι τουρίστες από τη Βόρεια Μακεδονία με 1,7 εκατ. ταξιδιώτες και αύξηση 13,4%, ενώ στην 3η θέση από Ιανουάριο μέχρι Ιούλιο 2023 βρέθηκαν οι Αλβανοί τουρίστες, με 920.000 αφίξεις και άνοδο 23,2%. Η Τουρκία καταγράφει η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαίες διαφορές κατά 119,5% με 536.000 οδικές αφίξεις.

Πόσα χρήματα ξοδεύουν

Οι Βούλγαροι τουρίστες έχουν ως δεύτερη επιλογή τη χώρα μας για διακοπές μετά την Τουρκία. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη (ΜΚΔ) είναι όμως πολύ χαμηλή και ανήλθε το 2022 σε 118,8 ευρώ, δηλαδή 80,8% κάτω από το μέσο όρο της χώρας που είναι 620 ευρώ.

Οι Αλβανοί ξοδεύουν 224,9 ευρώ, δηλαδή 46,8% κάτω από το μέσο όρο και οι τουρίστες από τη Βόρεια Μακεδονία είχαν ΜΚΔ το ’22, 103 ευρώ. Περισσότερα από όλους ξοδεύουν οι Τούρκοι τουρίστες, με μέση δαπάνη πέρυσι στα 417,9 ευρώ, στο 32,6% κάτω από το μέσο όρο που ξοδεύουν οι τουρίστες στην Ελλάδα.

Ποιοι σταθμοί κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 καταγράφηκαν 5,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 3,9 εκατ. της ίδιας περιόδου πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 41,8%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε τον Ιούνιο κατά 44,4%, ενώ το Ιούλιο η αύξηση συνεχίστηκε με επιβραδυνόμενο ρυθμό 30,8% καθώς σημειωθήκαν 2 εκατ. οδικές αφίξεις.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση, με εξαίρεση αυτόν της Δοϊράνης. Ειδικότερα, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές κατά 99,8% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 1,4 εκατ. ενώ ακολούθησε ο μεθοριακός σταθμός των Κήπων που σημείωσε αύξηση κατά 109,9% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 459.000. Συμπληρωματικά, στον σταθμό των Ευζώνων οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,3 εκατ. Ακολούθησαν οι σταθμοί της Κρυσταλλοπηγής και της Κακαβιάς, το Ορμένιο και ο σταθμός της Νυμφαίας. Μόνο στο σταθμό της Δοϊράνης καταγράφηκε οριακή μείωση – 1,4% και σημειώθηκαν 174. 000. οδικές αφίξεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα