Τράπεζα Πειραιώς – Alpha Bank: Μέχρι τέλος του χρόνου η πώληση ακινήτων 1,5 δισ.

Τράπεζα Πειραιώς – Alpha Bank: Μέχρι τέλος του χρόνου η πώληση ακινήτων 1,5 δισ.
Ακίνητα ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ / EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαγωνισμοί πώλησης των χαρτοφυλακίων ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank με ισχυρό ενδιαφέρον από εγχώριους ομίλους του real estate και από funds που έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο real estate όσο και από όλα τα μεγάλα funds που έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά καταγράφεται για τα δύο προς πώληση τραπεζικά χαρτοφυλάκια ακινήτων, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Πιο ώριμη είναι η πώληση του Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς, του μεγαλύτερου εγχειρήματος πώλησης ακινήτων που έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά, καθώς μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από επτά ενδιαφερόμενους έχουν απομείνει στην τελική ευθεία δύο φαβορί. Πρόκειται για δύο κοινοπραξίες, αυτή της Dromeus με την στήριξη της Blackstone και εκείνη της Invel / Prodea.

Πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αφορά το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς με ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο ακίνητα, τα οποία πλησιάζουν τα 3.000 και αποτιμώνται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Ένα χαρτοφυλάκιο που έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων γραφεία, ξενοδοχεία, οικόπεδα αλλά και κατοικίες.

Οι ενδιαφερόμενοι

Από την αρχική λίστα των επτά ενδιαφερομένων που κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά, η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και έχει πλέον δημιουργηθεί λίστα με τα δύο επικρατέστερα επενδυτικά σχήματα, αυτό της Invel / Prodea και αυτό της Dromeus.

Η Invel / Prodea, είναι σύμπραξη της Invel με την Prodea Investments, την πρώην Πανγαία και θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Έχοντας παραδοσιακά στενές σχέσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εξαιρετικά μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική κτηματαγορά, η Invel/Prodea έχει μπει με αξιώσεις στη διαγωνιστική διαδικασία και διατηρεί σημαντικές ελπίδες να προσθέσει το εν λόγω project στο χαρτοφυλάκιο της.

H Dromeus Capital, συμμετάσχει μέσω του επενδυτικού οχήματος Greco Real Estate Fund. Το συγκεκριμένο όχημα δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ακινήτων από το 2018 και έχει ήδη επενδύσει σε χώρους γραφείων πλέον των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλευρό της Dromeus βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και η αμερικανική Blackstone παρέχοντας σημαντική χρηματοδοτική στήριξη.

Πληροφορίες της αγοράς τοποθετούν το τίμημα στα επίπεδα του 80% της εμπορικής αξίας του χαρτοφυλακίου ( 20% discount).

Τέλος Οκτωβρίου οι προσφορές για το Skyline

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό Skyline της Alpha Βank, που αφορά χαρτοφυλάκιο 715 ακινήτων αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της τράπεζας κάνουν λόγο για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ στην εγχώρια αγορά ακινήτων κυριαρχεί η εκτίμηση ότι στον διαγωνισμό για το Skyline της Alpha Βank θα συμμετάσχουν, όπως έγινε και στην αντίστοιχη περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς ενώ θα προσέλθουν και όλα τα μεγάλα εξειδικευμένα funds που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι την πόρτα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank Β. Ψάλτη θα «κτυπήσουν» για να καταθέσουν την προσφορά τους περίπου 10 μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό και την εγχώρια αγορά. Σε αυτό το στάδιο, οι συνομιλίες έχουν περιοριστεί σε τρεις κατηγορίες επενδυτών, από τους οποίους θα επιλεγεί ένας, ο οποίος θα αποκτήσει πάνω από το 51% του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί μέσα από την Alpha Αστικά Ακίνητα. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια διεθνούς κλίμακας που επενδύουν στο real estate. Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από ξένους ομίλους real estate, ενώ η τρίτη προέρχεται από εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία και επιθυμούν τη σύμπραξη με ένα μεγαλύτερο σχήμα.

Συγκεκριμένα προσφορά αναμένεται να καταθέσουν σειρά επενδυτών όπως Lonestar, Prodea/Invel, Βain Capital, Oaktree, Davidson & Kempner, Dromeus Capital (Blackstone), HiG, Pimco κ.α.

Τέλος του έτους η επιλογή επενδυτή

Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, ενώ οι υπογραφές και η ολοκλήρωση της συναλλαγές εκτιμάται στις αρχές του 2022. Τότε, ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, την παραμονή ή όχι της νέας Alpha Αστικά Ακίνητα στο Χρηματιστήριο ή ενδεχομένως και στο branding, καθώς λόγω θα έχει πλέον και ο μέτοχος με το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Στόχος της Alpha bank είναι ο μετασχηματισμός της Aστικά Ακίνητα σε μια επενδυτική πλατφόρμα ανάπτυξης ακινήτων, με τη τράπεζα να εισφέρει τα ακίνητα στην Alpha Αστικά Ακίνητα.

Ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής, σύμφωνα με το πλάνο, αναμένεται να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Alpha Αστικά Ακίνητα (πάνω από 50%) ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα παραμείνει στην Τράπεζα. Το κοινό σχήμα, με βάση το επιχειρηματικό πλάνο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ακινήτων με πωλήσεις, αγορές νέων, ανακαινίσεις, εκμισθώσεις.

Με την μετοχική σύνθεση η Τράπεζα θα μειώσει, όπως έχει ανακοινώσει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ με την σύμβαση αλλά και με μια δανειοδότηση θα εξασφαλισθούν πηγές εσόδων. Επίσης, ο επενδυτής θα έχει την δυνατότητα να αποφασίσει την παραμονή ή όχι της εταιρείας στο χρηματιστήριο ως εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων ή να προχωρήσει στην έξοδο από το χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha bank κατέχει το 93% των μετοχών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα