Τράπεζα Πειραιώς – Alpha Bank: Στην τελική ευθεία η πώληση ακινήτων 1,3 δισ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς – Alpha Bank: Στην τελική ευθεία η πώληση ακινήτων 1,3 δισ. ευρώ
Τράπεζα Alpha Bank EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Εγχώριοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο real estate και μεγάλα funds με ελληνική παρουσία ετοιμάζονται να «κτυπήσουν» τα δύο προς πώληση τραπεζικά χαρτοφυλάκια ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο real estate όσο και από όλα τα μεγάλα funds που έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά καταγράφεται για τα δύο προς πώληση τραπεζικά χαρτοφυλάκια ακινήτων, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Πιο ώριμη είναι η πώληση του Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς, του μεγαλύτερου εγχειρήματος πώλησης ακινήτων που έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά, καθώς μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές ο διαγωνισμός εισέρχεται στην δεύτερη και καθοριστική φάση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 19 Απριλίου.

Την μάχη για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου Terra που περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ, καθώς και την Πειραιώς Real Estate, θα δώσουν τα funds PIMCO, Lone Star, Bain, Davidson Kempner, Dromeus, Brook Lane και Resolute.

Σύμφωνα με την διαδικασία που τρέχει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, αρχικά

θα μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) η οποία και θα πωλήσει το σύνολο ή πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Επίσης, θα δοθεί στον προτιμητέο επενδυτή δυνατότητα σύναψης δανεισμού με την Πειραιώς, για τη χρηματοδότηση ποσού που θα αντιστοιχεί έως το 50% με 55% της αξίας των ακινήτων, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 125 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ, καθώς και εμπορικά, βιομηχανικά ακίνητα, ξενοδοχεία, κατοικίες και οικόπεδα, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν εισόδημα, σε βάθος μερικών ετών.

Πληροφορίες της αγοράς τοποθετούν το τίμημα στα επίπεδα του 80% της εμπορικής αξίας του χαρτοφυλακίου ( 20% discount).

Ο όμιλος Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να εγκαταλείψει, σταδιακά ως το 2025, 18 κτήρια, που στεγάζουν κεντρικές του υπηρεσίες, καθώς η Lamda θα του παραδώσει το νέο κτηριακό συγκρότημα στο Ελληνικό. Τα παραπάνω ακίνητα μαζί με κάποια που απέκτησε ως «κληρονομιά» με την ΑΤΕ η Πειραιώς και δεν χρησιμοποιούνται αποτελούν το επιπλέον κίνητρο του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Με δεδομένο το μέγεθος του χαρτοφυλακίου, η αγορά αναμένει συμπράξεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών και ειδικότερα μεταξύ όσων γνωρίζουν καλά την εγχώρια αγορά real estate και private equity funds.

Σημειώνεται ότι το project Terra δεν εντάσσεται στις δράσεις εξυγίανσης ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς (πρόγραμμα Sunrise), αλλά αποσκοπεί στο να μειώσει το ενεργητικό της τράπεζας και το προσωπικό της, διευρύνοντας, ταυτόχρονα, τις πηγές εσόδων.

Τέσσερις ενδιαφερόμενοι για ακίνητα της Alpha Bank

Την ίδια στιγμή τέσσερα σχήματα πέρασαν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» η Alpha Bank, για την εξεύρεση συνεπενδυτή όσον αφορά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, στη δεύτερη φάση πέρασαν τα σχήματα Invel/Prodea, Dimand-HIG καθώς και οι Davidson Kempner και Brook Lane, οι οποίες διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο μόνες τους.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

  • περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ.
  • περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση.
  • υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών/διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο όμιλος Alpha θα εισφέρει τα παραπάνω ακίνητα στην Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ), η οποία προηγουμένως θα έχει μεταβιβάσει τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα και το προσωπικό της στην 100% θυγατρική της Alpha Βank, Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε.

Στόχος της Alpha bank είναι ο μετασχηματισμός της Aστικά Ακίνητα σε μια επενδυτική πλατφόρμα ανάπτυξης ακινήτων, με τη τράπεζα να εισφέρει τα ακίνητα στην Alpha Αστικά Ακίνητα.

Ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής, σύμφωνα με το πλάνο, αναμένεται να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Alpha Αστικά Ακίνητα (πάνω από 50%) ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα παραμείνει στην Τράπεζα. Το κοινό σχήμα, με βάση το επιχειρηματικό πλάνο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ακινήτων με πωλήσεις, αγορές νέων, ανακαινίσεις, εκμισθώσεις.

Με την μετοχική σύνθεση η Τράπεζα θα μειώσει, όπως έχει ανακοινώσει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ με την σύμβαση αλλά και με μια δανειοδότηση θα εξασφαλισθούν πηγές εσόδων. Επίσης, ο επενδυτής θα έχει την δυνατότητα να αποφασίσει την παραμονή ή όχι της εταιρείας στο χρηματιστήριο ως εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων ή να προχωρήσει στην έξοδο από το χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha bank κατέχει το 93% των μετοχών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα