Τράπεζα Πειραιώς: Αναζητά ευκαιρίες σε στοχευμένες χορηγήσεις, διαχείριση κεφαλαίων και ακίνητα

Τράπεζα Πειραιώς: Αναζητά ευκαιρίες σε στοχευμένες χορηγήσεις, διαχείριση κεφαλαίων και ακίνητα
Τράπεζα Πειραιώς EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν η πιστωτική επέκταση σε εξωστρεφείς κλάδους, η διαχείριση κεφαλαίων και περιουσίας και το Real Estate στοχεύει να αξιοποιήσει την επόμενη 4ετία η Τράπεζα Πειραιώς.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τρεις άξονες θα αναζητήσει η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς τα επόμενα χρόνια προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της από διαφοροποιημένες πηγές εσόδων με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και όπως απαιτούν οι συνθήκες με αμυντικά στοιχεία έναντι των επιπτώσεων της γεωπολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο τετραετές επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε επενδυτές και αναλυτές διεθνών οίκων στο Λονδίνο η Τράπεζα Πειραιώς θα αξιοποιήσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν η πιστωτική επέκταση σε εξωστρεφείς κλάδους, η διαχείριση κεφαλαίων και περιουσίας και το Real Estate.

Διοχέτευση χρηματοδότησης σε αναδυόμενους, εξωστρεφείς κλάδους

Η Tράπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα και ο προτιμητέος στρατηγικός σύμβουλος των ελληνικών επιχειρήσεων, με μερίδιο 25% επί των εξυπηρετούμενων δανείων και ενεργές σχέσεις με το 80% περίπου των εγχώριων επιχειρήσεων.

Η Τράπεζα στοχεύει να επικεντρωθεί στους πλέον υποσχόμενους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ανθεκτικότητα, εξαγωγικό προσανατολισμό, ποιότητα και βιωσιμότητα. Υιοθετώντας προσέγγιση απόδοσης προσαρμοσμένη για την ανάληψη κινδύνων, οι τομείς στόχευσης θα είναι η μεταποίηση, ο τουρισμός και η ενέργεια, οι οποίοι αναμένεται να αντλήσουν σχεδόν το ήμισυ των νέων επιχειρηματικών δανείων κατά την 4ετία 2022-2025. Συνολικά το νέο business plan βρίσκει την τράπεζα με εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 27,5 δισ. ευρώ που στόχος είναι να «αγγίξουν» τα 35 δισ. ευρώ έως το 2025 με στοχευμένη πιστωτική επέκταση.

Νέος πυλώνας asset management με στόχο την αξιοποίηση της δυναμικής της αγοράς

Ένας νέος Επιχειρηματικός Πυλώνας συγκροτείται στον Όμιλο, ο οποίος περιλαμβάνει τους τομείς διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακών συναλλαγών και private banking, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια €6 δισ. (Δεκέμβριος 2021), ώστε να αξιοποιηθεί η ισχυρή δυναμική της ελληνικής αγοράς asset management.

Με την κίνηση αυτή, ο Όμιλος στοχεύει στο διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών του έως το 2025 (από 6 δισ. τέλος 2021, ο στόχος προβλέπει υπό διαχείριση κεφάλαια 12 δισ. στο τέλος του 2025) σε asset management, private banking, bank assurance και χρηματιστηριακές υπηρεσίες, στηριζόμενος στο εμπορικό του δίκτυο, την τεχνογνωσία, τη βαθιά γνώση της αγοράς και των κινήτρων πωλήσεων για τα στελέχη του. Η ενσωμάτωση της Iolcus Investments AIFM στον Όμιλο Πειραιώς συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων, αξιοποιώντας τις τάσεις της αγοράς και την εσωτερική τεχνογνωσία

Ο Όμιλος φιλοδοξεί να μετασχηματίσει τον τομέα διαχείρισης ακινήτων, εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού του από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν ακόμη αποτελεσματικότερα και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές. Το νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων του Ομίλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά €1 δισ., από €3,2 δισ. σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τα έσοδα από μισθώματα σε περίπου €60 εκατ. το 2025 από €34 εκατ. το 2021. Συνολικά προβλέπεται ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά περίπου 140 εκατ. κατά την περίοδο 2022-2025, μέσω οργανικής ανάπτυξης και νέων στρατηγικών πρωτοβουλιών στο asset management και τη διαχείριση ακινήτων.

Νέες παρουσιάσεις

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και διήρκεσε 2,5 ώρες συμμετείχαν δια ζώσης 50 ξένοι αναλυτές και περισσότεροι από 200 διαδικτυακά. Με βάση τις ίδιες πηγές, ο βασικός κορμός των ερωτήσεων αφορούσε τις αναπτυξιακές προοπτικές της τράπεζας, όπως αυτές αποτυπώνονται στις προβλέψεις του business plan, ενώ περιορισμένες ήταν οι ερωτήσεις σχετικά με τις συνέπειες της γεωπολιτικής κρίσης.

Η διοίκηση της τράπεζας, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου, θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές και fund managers στη βρετανική πρωτεύουσα ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί για roadshow στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα