Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργασία με Unicef για την ενίσχυση της παιδικής προστασίας

Διαβάζεται σε 3'
Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργασία με Unicef για την ενίσχυση της παιδικής προστασίας
Τράπεζα Πειραιώς SOOC Nikos Libertas

Μέσω της συνεργασίας θα αναπτυχθούν πρότυπα εργαλεία που θα ενισχύσουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο με τον σχεδιασμό ενός ενιαίου συστήματος συλλογής δεδομένων για τα παιδιά- επιζώντες κακοποίησης και παραμέλησης.

Την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας σηματοδοτεί η υπογραφή σήμερα των επίσημων συμφωνητικών από το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την ανάπτυξη ενός προγράμματος για την ενδυνάμωση της παιδικής προστασίας στη χώρα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των αρμόδιων εμπλεκόμενων αρχών στις περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης, μέσω της ανάπτυξης κοινών διαδικασιών με επίκεντρο το παιδί. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν πρότυπα εργαλεία που θα ενισχύσουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο με τον σχεδιασμό ενός ενιαίου συστήματος συλλογής δεδομένων για τα παιδιά- επιζώντες κακοποίησης και παραμέλησης. Ένα σύστημα το οποίο θα ενισχύσει τις αρμόδιες αρχές στη λήψη αποφάσεων και άσκηση πολιτικής για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας για όλα τα παιδιά.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNICEF, 1 στα 8 παιδιά παγκοσμίως έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση κάποια στιγμή στη ζωή του. Στην Ευρώπη, περίπου 1 στα 5 παιδιά εκτιμάται ότι έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία και μεταξύ 70 και 85% των παιδιών γνωρίζουν τον θύτη τους. Το ένα τρίτο των κακοποιημένων παιδιών δεν μιλούν ποτέ σε κανέναν για την κακοποίησή τους . Αν και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος, παραμένει έντονη η ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου για την παιδική προστασία απέναντι σε κάθε μορφής βία, με έμφαση στην πρόληψη, μέσα από εξειδικευμένες υπηρεσίες παιδικής προστασίας.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Tράπεζα Πειραιώς, έναν Οργανισμό με σημαντικό έργο κοινωνικής προσφοράς και με ιστορικό που αποδεικνύει ότι επενδύει ουσιαστικά στην προστασία και την ευημερία των παιδιών μέσω των πρωτοβουλιών του. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά τους. Μαζί, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση του συστήματος παιδικής προστασίας στην Ελλάδα και στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου κάθε παιδί θα είναι ασφαλές να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει» δήλωσε ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr. Ghassan Khalil.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μας στην Tράπεζα Πειραιώς να συμπορευτούμε με τον πλέον εμβληματικό και δραστήριο διεθνώς Οργανισμό για τα παιδιά, αναλαμβάνοντας κοινές δράσεις στην Ελλάδα με στόχο την προστασία τους απέναντι σε κάθε μορφής βία και την υποστήριξη των δικαιωμάτων τους. Οι δράσεις αυτές προσδίδουν ιδιαίτερη αξία και βάθος στο πολύπλευρο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιούμε. Η δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία είναι να εργαζόμαστε συστηματικά για την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία όλων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς που πλήττουν ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Η προστασία των παιδιών ως ύψιστη κοινωνική, και θεσμική προτεραιότητα, αποτελεί χρέος μας και βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεών μας» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς για μια κοινωνία ισότιμων ανθρώπων και περιλαμβάνει ως βασικούς του πυλώνες την ισότητα των φύλων, την υποστήριξη της νέας γενιάς και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι δράσεις του EQUALL στοχεύουν στην κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων, των αποκλεισμών και στερεοτύπων, την εξάλειψη κάθε μορφής βίας, την ενδυνάμωση των γυναικών και των ευάλωτων ατόμων, καθώς και την προώθηση ίσων ευκαιριών πρόσβασης όλων των ανθρώπων στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την οικονομική ανεξαρτησία και προσωπική ανάπτυξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα