Τράπεζες: Άμεσα οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλών στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού

Τράπεζες: Άμεσα οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλών στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού
Πολίτες σε δημόσια υπηρεσία για ρύθμιση οφειλών INTIME

Οι τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας στις πρώτες ρυθμίσεις οφειλών μετά την ψήφιση του νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Γεγονός θα αποτελέσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλών από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Τραπεζικοί κύκλοι, μιλώντας στο NEWS 24/7, χαρακτηρίζουν τις πρώτες αυτές ρυθμίσεις ως άτυπο crash test στα αιτήματα ρύθμισης οφειλών που έχουν αποστείλει μέχρι σήμερα 600 περίπου οφειλέτες. Πρόκειται για το πρώτο κύμα των αιτήσεων που έχει «καταφθάσει» στις τράπεζες και τους διαχειριστές κόκκινων δανείων μετά την ψήφιση του νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο ηλεκτρονικός τρόπος διευθέτησης των οφειλών και η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο έως και σε 240 δόσεις με παράλληλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής στις τράπεζες σε έως και 420 δόσεις και με την προοπτική «κουρέματος», έχει δημιουργήσει ισχυρές προσδοκίες για ταχεία ρύθμιση οφειλών.

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους των τραπεζών και των Servicers και παρακολουθείται στενά από το αρμόδιο υπουργείο.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία έχει ανοίξει για πρώτη φορά και για φυσικά πρόσωπα, εκτός δηλαδή από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Προϋπόθεση είναι τα χρέη του να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε ένα και μόνο πιστωτή κατά 90%.

Οι κανόνες ρύθμισης οφειλών

Στη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών δεν υπάρχει υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή των εταιρειών διαχείρισης να προβούν σε ρύθμιση των χρεών των οφειλετών. Ωστόσο, εάν κάποιος οφειλέτης έχει χρέη προς πολλαπλούς πιστωτές και συμφωνήσει σε μια ρύθμιση με την πλειοψηφία των τραπεζών – διαχειριστών δανείων, τότε η ρύθμιση αυτή επιβάλλεται υποχρεωτικά και στους υπολοίπους.

Επιπλέον, ο Νόμος θέτει σε τράπεζες και διαχειριστές δανείων συγκεκριμένους κανόνες ρύθμισης οφειλών, όπως:

  • η ικανότητα αποπληρωμής, δηλ. ότι ο οφειλέτης πρέπει να πληρώνει βάσει των εισοδημάτων του καθώς και αυτών των εγγυητών του
  • η αρχή της μη χειροτέρευσης θέσης πιστωτή, δηλ. ότι κανένας πιστωτής δεν δύναται να λάβει λιγότερα χρήματα από όσα θα λάμβανε σε περίπτωση ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη και των εγγυητών του
  • η σύμμετρη ικανοποίηση πιστωτών, δηλ. ότι τα χρήματα του οφειλέτη πρέπει να μοιραστούν αναλογικά, έτσι ώστε να καλύψουν όλους τους πιστωτές (δημοσίου και χρηματοπιστωτικού τομέα).

Υπενθυμίζεται ότι στον εξωδικαστικό προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένοι. Η διαγραφή γίνεται υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποπληρωμής του ποσού που θα προκύψει από τη ρύθμιση οφειλών. Όσον αφορά στη διαγραφή οφειλών του δημοσίου, αυτή γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο το χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων.

Για το Φθινόπωρο του 2022 μεταφέρεται η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων

Την ίδια στιγμή πάντως ε νέα αναβολή οδηγείται η έναρξη της λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος, καθώς τα προβλήματα που προκύπτουν συνεχώς μεταφέρουν την προοπτικής λειτουργίας του τον Σεπτέμβριο και όχι στο τέλος Μαρτίου του 2022 που είχε αρχικά δεσμευτεί η Κυβέρνηση στους Θεσμούς.

Κατά την τελευταία επικοινωνίας τους με το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τους Θεσμούς ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του ιδιοκτήτη και διαχειριστή του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των Ακινήτων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, θα εκκινήσει πριν το τέλος της χρονιάς. Η πρόσκληση προς τους επενδυτές για την εκδήλωση ενδιαφέροντος απόκτησης του Φορέα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ενώ ο στόχος προβλέπει την ολοκλήρωση του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού στις αρχές του 2022.

Μετά την προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού και αφού περάσουν 45 ημέρες για την εκδήλωση καταρχήν ενδιαφέροντος, θα πρέπει να ακολουθήσει ανταγωνιστικός διάλογος που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τρεις μήνες προκειμένου να καταρτιστεί και η τελική σύμβαση που θα απευθυνθεί στους υποψήφιους επενδυτές.

Θα ακολουθήσει η πρόσκληση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Οι προσφορές αυτές θα αξιολογηθούν σε διάστημα τουλάχιστον πέντε εβδομάδων, όπως υπαγορεύει η ευρωπαϊκή οδηγία για τους δημόσιους διαγωνισμούς, και θα επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής. Υπολογιζομένου και του διαστήματος για την υποβολή ενστάσεων πριν το έργο κατακυρωθεί στον προτιμητέο επενδυτή, ο Φορέας δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μέχρι τότε, οι τράπεζες θα λειτουργούν ως προσομοίωση του Φορέα, εισπράττοντας το στεγαστικό επίδομα (σ.σ. ανέρχεται μηνιαίως έως 210 ευρώ) από τους ευάλωτους οφειλέτες για την κάλυψη μέρους της οφειλής τους και τη διατήρηση των ρυθμίσεων των δανείων τους στο «πράσινο» και σε «ασυλία» της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα η τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» και η πλατφόρμα για τη χορήγηση πενταετούς στεγαστικού επιδόματος σε ευάλωτους δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια ή δάνεια ρυθμισμένα είναι τα δύο τελευταία λιθαράκια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Απομένει ο Φορέας που θα αποκτά τις πρώτες κατοικίες των ευάλωτων που θα πτωχεύουν και θα τις επαναμισθώνει σε αυτούς, αποτρέποντας κύμα εξώσεων και αστέγων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα