Τράπεζες: Χαμηλότερα κατά 30% από τις αρχικές εκτιμήσεις τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Τράπεζες: Χαμηλότερα κατά 30% από τις αρχικές εκτιμήσεις τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας
Shutterstock

Τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Eurobank Φ. Καραβία ότι τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας θα είναι χαμηλότερα κατά 30% από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Με τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει την ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2021 – η Εθνική Τράπεζα κλείνει τον κύκλο το απόγευμα – είναι πλέον ξεκάθαρη η περιορισμένη επίπτωση που είχε τελικά η πανδημία στα χαρτοφυλάκια δανείων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας ενημερώνοντας χθες το απόγευμα τους διεθνείς επενδυτές για τον στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας παρουσίασε την πλήρη εικόνα σε ότι αφορά στην πορεία των νέων κόκκινων δανείων που πρόσθεσε η πανδημία στους τραπεζικούς ισολογισμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκτιμούμε ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία θα είναι χαμηλότερα κατά 30% από τις αρχικές μας εκτιμήσεις» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι , η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη μετά το καλοκαίρι όταν εκλείψουν σιγά-σιγά τα μέτρα στήριξης».

«Σαφώς οι ροές των νέων κόκκινων δανείων που δημιουργούνται από την πανδημία εξελίσσονται καλύτερα και από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των τραπεζικών επιτελείων στην αρχή της κρίσης» τονίζει στο NEWS 24/7 έμπειρος τραπεζίτης προσθέτοντας όμως ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς τα δύσκολα θα αρχίσουν όταν αποσυρθούν τα κρατικά προγράμματα παροχής ρευστότητας και στήριξης των δανειοληπτών»,.

Τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσαν αυτή την εβδομάδα η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, δείχνουν να μην επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι η λήξη των αναστολών στις πληρωμές δανείων θα έφερνε απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έστω και με δυσκολίες, ή τη βοήθεια κρατικών προγραμμάτων, οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν «πράσινα» τα δάνεια τους. Συγκεκριμένα

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank δείχνουν ότι τα συνολικά NPEs υποχώρησαν σε €5,8 δισ. από €13,0 δισ. το Α΄ τρίμηνο του 2020, ενώ σημείωσαν μικρή σχετικά αύξηση κατά €117εκ. έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2020. Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά χαμηλότερη του αναμενομένου, όπως και ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαμορφώθηκε σε €72 εκ. Μάλιστα η διοίκηση ενημέρωσε τους διεθνείς επενδυτές ότι τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου δείχνουν ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κινούνται ακόμη χαμηλότερα. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 630 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 61,9% στο τέλος Α΄ τριμήνου 2021.

Από την πλευρά της Alpha Bank ανακοινώθηκαν οι αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2021, που δείχνουν ότι, σε επίπεδο ομίλου, ο καθαρός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα διαμορφωθεί φέτος σε 600 εκατ. ευρώ. Τα νέα «κόκκινα» δάνεια προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αφορούν δάνεια που βγήκαν από αναστολή. Μάλιστα, η τράπεζα εκτιμά ότι από το 2022 θα επανέλθει σε αρνητικές καθαρές ροές νέων NPE, κατά 900 εκατ. ευρώ, καθώς τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα υποχωρήσουν σε 600 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, δίνονται ικανοποιητικά στοιχεία για τις νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το α’ τρίμηνο. Τα νέα «κόκκινα» δάνεια που σχετίζονται με την πανδημία ήταν της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, ενώ προς το παρόν, μαζί αυτά του δ’ τριμήνου του 2020, φθάνουν τα 450 εκατ. ευρώ, σε σύνολο σχηματισμού νέων NPE ύψους 1 δισ. ευρώ.

Επιβεβαίωση των εκτιμήσεων

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι τράπεζες φαίνεται να κινούνται πιο κοντά στις προβλέψεις των διοικήσεων ότι τα «κόκκινα» δάνεια από την πανδημία δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 4 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος, με τα δικά της μοντέλα πρόβλεψης, έχει εκτιμήσει ότι θα φθάσουν τα 8-10 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό που στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί είναι πολύ πιο χαμηλό από τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία τοποθετούσε το ύψος των νέων κόκκινων δανείων στα 8 με 10 δις. ευρω, αλλά και των διοικήσεων των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών οι οποίες αρχικά έκαναν λόγο για νέα κόκκινα δάνεια της τάξης των 5 – 6 δις. ευρώ.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι, για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους όσοι είχαν αναστείλει τις πληρωμές το 2020 χρειάσθηκε σε μεγάλο βαθμό η συνδρομή μέτρων στήριξης από το κράτος, όπως το πρόγραμμα Γέφυρα 1 για την επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων, ενώ υποστηρικτικά λειτούργησαν και τα άλλα μέτρα παροχής ρευστότητας (επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κ.α.). Επιπλέον, οι ίδιες οι τράπεζες επέτρεψαν σε δανειολήπτες (η Πειραιώς το έκανε με γενική σχετική ρύθμιση), να επανέλθουν με σταδιακό τρόπο στην κανονική εξυπηρέτηση, αρχικά με μειωμένη δόση.

Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων στο τέλος 2021

Οι τράπεζες από την πλευρά τους εμφανίζονται προσηλωμένες στα χρονοδιαγράμματα μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν επεξεργαστεί. Με την έναρξη των πλειστηριασμών όλες οι συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα έχουν καταφέρει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους με μια σειρά από δράσεις, σε μονοψήφιο ποσοστό.

Σε απόλυτα νούμερα αυτό αντιστοιχεί σε ένα απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 16 δις. ευρω από 47,4 δις. ευρω που ήταν στο τέλος του 2020. Η μείωση αυτή θα προέλθει κυρίως με τη βοήθεια του Ηρακλή ενώ υπόλοιπο κομμάτι της μείωσης θα προέλθει από πωλήσεις δανείων, ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και διαγραφών.

Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τον Ηρακλή ΙΙ ανέρχεται σε περίπου 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς, τα 6,5 δις. ευρώ την Alpha Bank, τα 3 δις. ευρώ την Eurobank και το μικρότερο κομμάτι ύψους 1,5 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα. Το υπόλοιπο κομμάτι του “Ηρακλή”, δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ, με την αντίστοιχη κάλυψη της εγγύησης, θα παραμείνει διαθέσιμο για τυχόν νέες τιτλοποιήσεις που μπορεί να προκύψουν μέχρι το τέλος του 2022, περιλαμβανομένων νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα