Τράπεζες: Δυναμικό μπάσιμο των μικρών τραπεζών στην αγορά δανείων

Τράπεζες: Δυναμικό μπάσιμο των μικρών τραπεζών στην αγορά δανείων
Τράπεζα istock

Νέο τοπίο στον εγχώριο τραπεζικό ανταγωνισμό προκαλεί το δυναμικό «μπάσιμο» των μικρών τραπεζών Viva, Παγκρήτια Τράπεζα, Attica Bank και Optima Bank στην αγορά των δανείων, η οποία φέτος αναμένεται να ξεπαγώσει.

Νέα ώθηση του ανταγωνισμού στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα αναμένεται να δώσουν τα απόμενα χρόνια τέσσερις νέοι παίκτες που αρχίζουν να διεκδικούν μερίδια αγοράς, κυρίως στο κομμάτων των χορηγήσεων.

Η Viva, η Παγκρήτια Τράπεζα, η υπό εξυγίανση Attica Bank και η Optima Bank, ύστερα από χρόνια στασιμότητας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και την πλήρη κυριαρχία των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών, έρχονται δυναμικά προκειμένου να αξιοποιήσουν την επιτάχυνση που όλα δείχνουν ότι θα καταγράψει το 2022 η πιστωτική επέκταση τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Όπως ανέλυσαν προς τους διεθνείς επενδυτές με αφορμή τις οικονομικές επιδόσεις του 2021 οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών, το 2022 φαίνεται ότι τελειώνει η μακρά περίοδος της πιστωτικής συρρίκνωσης και οι τράπεζες μπαίνουν σε φάση δυναμικής αύξησης των δανείων, κυρίως προς τον επιχειρηματικό τομέα, αξιοποιώντας κυρίως τα χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στα τραπεζικά επιτελεία των ελληνικών τραπεζών λίγο πριν ξεσπάει ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι για την επόμενη πενταετία ο ρυθμός αύξησης των δανείων στην Ελλάδα θα φθάσει το 5% κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση. Ακόμη όμως και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τραπεζικές διοικήσεις παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις, για να αξιολογήσουν εάν θα προχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα σε πιθανές αναπροσαρμογές των στόχων για τα νέα δάνεια, χωρίς πάντως να προβλέπουν ότι αλλάζει το βασικό σενάριο για την πιστωτική επέκταση.

Άλλωστε, όπως σημείωνε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας η κρίση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα μειωθεί η ζήτηση δανείων. Υπενθύμισε ότι η κρίση της πανδημίας αύξησε σημαντικά τη ζήτηση από τις επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης.

Το μπάσιμο των μικρών τραπεζών

Σε αυτό το πλαίσιο, μικρότερες τράπεζες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν κομμάτια από μια πίτα που πρόκειται να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας ανταγωνιστική πίεση στους τέσσερις κυρίαρχους «παίκτες» της αγοράς:

Η Viva Bank, που έλαβε εντυπωσιακή κεφαλαιακή ώθηση από τη συμφωνία για την απόκτηση της μειοψηφίας των μετοχών του ομίλου από την JP Morgan, δρομολογεί σειρά κινήσεων προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες. Πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν ότι σκοπεύει να διαθέσει στις επιχειρήσεις ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης αγορών από τους καταναλωτές, τύπου “buy now, pay later”, ώστε να αρχίσει να παίρνει θέση και στον τομέα των δανείων, αξιοποιώντας τις ισχυρές σχέσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τις επιχειρήσεις από τα συστήματα πληρωμών. Παράλληλα, απέκτησε τη συμμετοχή της Unicredit στη ΔΙΑΣ, ώστε να βρει πρόσβαση στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα συστήματα διατραπεζικών πληρωμών.

Η Παγκρήτια Τράπεζα κάνει μεθοδικές κινήσεις στην κατεύθυνση της μετατροπής από ένα συνεταιριστικό πιστωτικό ίδρυμα της περιφέρειας σε μια τράπεζα πανελλαδικής εμβέλειας, που θα δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ήδη έχει ανακοινώσει ότι δρομολογεί την συγχώνευση με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων για την δημιουργία μιας τράπεζες με ικανοποιητική παρουσία όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση των 15 καταστημάτων της HSBC σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα ενισχύσουν γρήγορα την παρουσία της Παγκρήτιας στις δύο μεγαλύτερες πόλεις. Η Παγκρήτια, παράλληλα, έχει συμφωνήσει για τη συμμετοχή της στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και από τις αρχές Φεβρουαρίου υποδέχεται αιτήσεις των επιχειρήσεων.

Η Attica Bank φαίνεται ότι βγαίνει από τη μακρά κρίση, στην οποία οδηγήθηκε λόγω των κόκκινων δανείων και της ανάγκης για κεφαλαιακή ενίσχυση, μετά την κάλυψη της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου κατά 240 εκατ. ευρώ και την είσοδο της Ellington σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή. Από αυτή την αφετηρία και με πιθανό ενδιάμεσο σταθμό μια ακόμη αύξηση κεφαλαίου που κρίνεται απαραίτητη μετά τον έλεγχο στο χαρτοφυλάκιό της, η τράπεζα θα επιδιώξει να αυξήσει τα μερίδιά της στα νέα δάνεια, δίνοντας έμφαση στο πελατολόγιο που συνδέεται με το Ταμείο Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ), το οποίο παραμένει στη μετοχική της σύνθεση.

Με μόλις 2,5 χρόνια ζωής η Optima Bank, που ιδρύθηκε μετά από τη μεταβίβαση των μετοχών της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, διαθέτει σήμερα 26 καταστήματα πανελλαδικά. Στόχος της τράπεζας όπως έχει δηλώσει η διοίκηση είναι να στηρίξει τις μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις και να δημιουργήσει tailor made προϊόντα για τους πελάτες της. Στο πλαίσιο αυτό, σε βάθος διετίας – τριετίας αναμένεται να προσθέσει, άλλα δέκα καταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικό της δυναμικής πορείας που διαγραφεί η τράπεζα είναι πως στο διάστημα των δυο ετών της λειτουργίας της, έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις και 1,2 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, ενώ ήδη από τον Μάρτιο του 2021 έχει περάσει σε οργανική κερδοφορία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα