Τράπεζες: “Εκτοξεύονται” οι δόσεις για 150 δισ. δανείων

Τράπεζες: “Εκτοξεύονται” οι δόσεις για 150 δισ. δανείων
Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας INTIME NEWS

Στο 2% σε ένα χρόνο το euribor 3μήνου από -0,3% που είναι σήμερα. Αύξηση δόσης τόσο για τα ενήμερα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών όσο και για τα δάνεια που βρίσκονται στα funds και τα οποία είναι είτε σε ρύθμιση είτε σε καθυστέρηση.

Δάνεια άνω των 150 δις. ευρώ θα οδηγηθούν από τον επόμενο μήνα σε αυτόματη ανατιμολόγηση, ανεβάζοντας τους επιπλέον τόκους που θα κληθούν να πληρώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις αυξήσεις επιτοκίων που θα κάνει η ΕΚΤ έως τα τέλη του 2023 πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν τις συνέπειες της στρατηγικής της ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία, έμπειρα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν, μιλώντας στο NEWS 24/7 ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επιταχύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, σε σχέση με τις μέχρι σήμερα αναλύσεις, και μάλιστα το euribor 3μήνου, που αποτελεί τη βάση για την τιμολόγηση όλων των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, θα οδηγηθεί στο 1,15% έως τα τέλη Δεκεμβρίου από -0,3% σήμερα και στο 2% σε ένα χρόνο από σήμερα.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «τέλος εποχής» καθώς έπειτα από μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εισέρχονται από τον επόμενο μήνα σε ένα νέο περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον ερχόμενο μήνα θα λάβει χώρα η πρώτη αύξηση επιτοκίου κατά 0,25 μονάδες βάσης, ενώ η αύξηση αυτή θα έχει συνέχεια τον Σεπτέμβριο και πιθανά θα είναι μεγαλύτερη, αναλόγως των μεσοπρόθεσμων προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Τα κυμαινόμενα επιτόκια

Η εξέλιξη αυτή αφορά στο σύνολο του ιδιωτικού χρέους δηλαδή τόσο αυτά που οφείλουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προς τις τράπεζες και τα οποία είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πλέον ενήμερα, όσο και τα δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των funds και τα οποία είναι είτε σε ρύθμιση είτε σε καθυστέρηση, εντείνοντας τις πιέσεις για όσους ανταποκρίνονταν μέχρι σήμερα στις δανειακές τους υποχρεώσεις με δυσκολία.

Έτερη τραπεζική πηγή τονίζει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα περάσουν στα δάνεια των τραπεζών με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία στα χαρτοφυλάκιά τους. Μάλιστα οι δανειολήπτες με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα δουν το κόστος τους να αυξάνεται άμεσα και αντίστοιχα με το ύψος των αυξήσεων επιτοκίων που θα ανακοινώνει η ΕΚΤ. Βέβαια επισημαίνει ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα τελεί πλέον σε κατάσταση συναγερμού ώστε να δράσει άμεσα στην περίπτωση που δανειολήπτης κινδυνεύει να αφήσει απλήρωτο το δάνειό του, περιορίζοντας συνολικά τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Το πρώτο «θύμα» του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων είναι επιχειρήσεις καθώς ήδη το τελευταίο δίμηνο τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων καταγράφουν άνοδο έως και 1 μονάδα, τάση που πιστοποιεί την αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις στη χώρα μας εν μέσω του γενικότερου κλίματος επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας.

Τα σταθερά επιτόκια

Σε άνοδο θα οδηγηθούν και τα σταθερά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες – κάποιες έχουν ήδη προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις στα τιμολόγιά τους – διαπιστώνοντας ότι τα σημερινά επίπεδα των πολύ χαμηλών επιτοκίων είναι μη διατηρήσιμα. Με βάση στοιχεία από τις τράπεζες το μέσο σταθερό επιτόκιο για μια 10ετία είναι κοντά 3% και της 20ετίας στο 3,5%, αλλά όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη στο επίπεδο αυτό μετά βίας η τράπεζα καλύπτει το κόστος της. Σύμφωνα με τους αρμόδιους της στεγαστικής πίστης τα σημερινά σταθερά επιτόκια αποτελούν παράθυρο ευκαιρίας για όσους θέλουν να κλειδώσουν την δόση του στεγαστικού τους δανείου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό είναι χωρίς πέναλτι, αλλά επιβαρύνεται με έξοδα φακέλου έως 200 ευρώ και προκειμένου κάποιος να αποφασίσει εάν θα πρέπει να αλλάξει το επιτόκιό του από κυμαινόμενο σε σταθερό, θα πρέπει να λάβει υπόψη το πότε υπογράφηκε η σύμβαση και το κατά πόσο είναι κοντά στην λήξη της τοκοχρεωλυτικής περιόδου, δηλαδή του χρόνου που η δόση του δανείου είναι κυρίως τόκοι και όχι κεφάλαιο.

Η δόση

Για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ ο υπολογισμός με βάση ένα μέσο επιτόκιο 3%, ανεβάζει την επιβάρυνση λόγω της αύξηση του euribor κατά 0,50%, στα 25 ευρώ το μήνα εάν η διάρκεια του δανείου είναι π.χ. τα 20 έτη, διαμορφώνοντας τη δόση από τα 565 ευρώ στα 590 ευρώ το μήνα. Διπλάσια θα είναι η επιβάρυνση για το ίδιο δάνειο όταν η αύξηση του euribor φτάσει τη 1 μονάδα, ανεβάζοντας τη δόση του δανείου από τα 565 ευρώ στα 615 ευρώ για την ίδια διάρκεια δανείου, δηλαδή τα 20 έτη.

Τα οφέλη για τις τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν ήδη εκπονήσει ασκήσεις ευαισθησίας στην αύξηση των επιτοκίων και παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους στους αναλυτές κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2022.

Με βάση όσα είχαν αναφέρει, στη Eurobank τα κέρδη από την άνοδο των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης, από το -0,50% στο 1,50%, υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει επιτοκιακά έσοδα 160 εκατ. ευρώ στην περίπτωση ανόδου του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,5%, ενώ το όφελος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ εάν το επιτόκιο φτάσει στο 1%.

Στην Alpha Bank, μία άνοδος των επιτοκίων από το -0,50% στο 0,50%, θα αποφέρει 183 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται στα 279 εκατ. ευρώ εφόσον το επιτόκιο φτάσει στο 1,50%.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι πρώτες 50 μονάδες βάσης (από το – 0,50% στο 0%) θα ενισχύσουν τα επιτοκιακά έσοδά της κατά 80 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε επιπλέον αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα προσθέτει 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τόκους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα