Τράπεζες: Ελάχιστοι οι επιτυχημένοι πλειστηριασμοί

Τράπεζες: Ελάχιστοι οι επιτυχημένοι πλειστηριασμοί
Πολυκατοικίες στην Αθήνα. Eurokinissi

Παρά την επανέναρξη των πλειστηριασμών και την ραγδαία αύξησή τους στην σχετική πλατφόρμα, οι τράπεζες κάνουν λόγο για περιορισμένο ενδιαφέρον λόγω υψηλών τιμών πρώτης προσφοράς – Άμεση αναστολή ζητούν οι Δικηγορικοί σύλλογοι.

Περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων μέσω των πλειστηριασμών που έχουν ξεκινήσει εκ νέου από την 1η Ιουνίου καταγράφεται από τις τράπεζες παρά την καθημερινή αυξανόμενη συσσώρευση ακινήτων στην σχετική πλατφόρμα.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο news247.gr επισημαίνουν ότι η επανέναρξη των πλειστηριασμών έγινε αποδεκτή τουλάχιστον με σκεπτικισμό από την αγορά με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είτε κρίνεται άγονη ελείψη ενδιαφέροντος είτε καταλήγει στις τράπεζες στις περιπτώσεις των αξιόλογων ακινήτων.

Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος στους πλειστηριασμούς, που έχει ως αποτέλεσμα στο 80% των επιτυχημένων πλειστηριασμών τα ακίνητα να αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες που είναι επισπεύδουσες.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, στις υψηλές τιμές πρώτης προσφοράς των ακινήτων καθώς η τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών είναι πολύ κοντά στην εμπορική τιμή.

Την ίδια στιγμή ραγδαία είναι η αύξηση που καταγράφεται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με τον αριθμό των ακινήτων που προορίζονται για εκποίηση να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την άνοιξη του 2019, ο αριθμός των ακινήτων που είχαν μπει σε πρόγραμμα πλειστηριασμού ήταν περίπου 40.000. Αυξήθηκαν σε 58.000 την άνοιξη του 2020, όταν επιβλήθηκε το πρώτο lockdown, ενώ σήμερα οι αναρτημένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί φτάνουν τους 91.180. μόνο για την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί να «βγουν στο σφυρί» 633 ακίνητα.

Παγώνουν» για τον Ιούνιο οι πλειστηριασμοί

Την ίδια στιγμή τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή την αναστολή για ένα μήνα, έως τα τέλη Ιουνίου, των πλειστηριασμών ακινήτων που είναι πρώτη κατοικία και ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι οφειλέτες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους.

Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο μέχρι να οριστικοποιηθεί η μεταβατική λύση που θα επιτρέπει την επιδότηση των ευάλωτων οφειλετών με δάνειο για την πρώτη κατοικία τους από το ίδιο το κράτος, έως ότου δημιουργηθεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Το κράτος στην περίπτωση αυτή θα ενισχύει το ευάλωτο νοικοκυριό χορηγώντας επίδομα ενοικίου πρώτης κατοικίας. Το επίδομα διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού. Η σύσταση ωστόσο του φορέα αναμένεται να καθυστερήσει και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι έτοιμος από τις αρχές του 2022. Ετσι, δημιουργείται κενό στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και δη για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αυτά δηλαδή που έχουν χαμηλό εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδιο στήριξης της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών που θεωρούνται οικονομικά ευάλωτα. Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση από το Δημόσιο της δόσης των στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της προστασίας που θα ισχύσει όταν τεθεί σε λειτουργία ο φορέας απόκτησης ακινήτων. Στόχος είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης από τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης έως ότου συσταθεί ο φορέας.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημοσιεύει την πρόσκληση του διαγωνισμού για τη δημιουργία του φορέα απόκτησης ακινήτων στις αρχές Σεπτεμβρίου και με βάση το χρονοδιάγραμμα ο φορέας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου του 2022.

Άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Δικηγόροι οι οποίοι ζητούν την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μεθαύριο Τετάρτη συνέρχεται η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προκειμένου να συζητήσει τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και ειδικά αυτά της προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά την τελευταία συνεδρίασή της, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφάσισε τα εξής:

«1. Τη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, την Τετάρτη 9.6.2021,προκειμένου να συζητήσει τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και ιδίως αυτών που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη την αποφλοίωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ο Κώδικας εισάγει, όπως έχει τονίσει, άλλωστε, η Ολομέλεια με προηγούμενες αποφάσεις της και δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, δεν έχει συσταθεί ο φορέας διαχείρισης και δεν λειτουργεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Η συντονιστική επιτροπή, ενόψει των κινδύνων που δημιουργούνται σε βάρος οικονομικά αδύναμων και κοινωνικά ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών, κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια συγκεκριμένες παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης των Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.

2. Περαιτέρω, η συντονιστική επιτροπή , αφού έλαβε υπόψη της την από 4.6.2021 επιστολή της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων do Value, σε απάντηση της από 3.6.2021 απόφασής της, συγκρότησε αντιπροσωπεία η οποία θα συναντηθεί με εκπροσώπους της άνω εταιρείας για τα θέματα που έχουν προκύψει».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα