Τράπεζες: Κίτρινες κάρτες από την Κομισιόν για κόκκινα δάνεια, κερδοφορία και νέο Πτωχευτικό

Τράπεζες: Κίτρινες κάρτες από την Κομισιόν για κόκκινα δάνεια, κερδοφορία και νέο Πτωχευτικό
Τράπεζα Shutterstock

Στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας η Κομισιόν επισήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, τις προκλήσεις κερδοφορίας και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού.

Τρεις κίτρινες κάρτες έβγαλε την Τετάρτη η Κομισιόν στις ελληνικές τράπεζες με την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που εξέδωσε στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης της χώρας.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν επισήμανε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια από τα moratoria πληρωμών που έληξαν, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών παραμένει υπό μεγάλη πίεση ενώ και ο νέος Πτωχευτικός Νόμος παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.

Η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέρεται στα δάνεια που τέθηκαν σε αναστολή πληρωμών και τα οποία ανέρχονταν σε 20,8 δις. ευρώ μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, ξεπερνώντας το 12% των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών, όντας περίπου ομοιόμορφα κατανεμημένα μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Όπως και σε άλλα κράτη μέλη, η λήξη των moratoria θα μπορούσε να συνοδεύεται από μια νέα επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στο μέλλον, επισημαίνει η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το μεγάλο ποσό των δανείων σε καθεστώς moratorium και το ιστορικό των τραπεζών σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων υποδηλώνει σημαντικό κίνδυνο για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα moratoria έληξαν ως επί το πλείστον στα τέλη του 2020. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες απομειώσεις, σε περίπτωση που οι προβλέψεις που έχουν υπολογιστεί μέχρι στιγμής δεν καταγράφουν πλήρως τον τελικό αντίκτυπο της πανδημίας στα δανειακά βιβλία των τραπεζών.

Οι Κομισιόν ουσιαστικά παρατηρεί ότι η λήξη των μορατορίων και του προγράμματος “Γέφυρα” αναμένεται να οδηγήσει τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για υψηλότερους κινδύνους και νέα γενιά κόκκινων δανείων. Το τελευταίο με τη σειρά του αποδυναμώνει την κερδοφορία των τραπεζών, η οποία ήδη εμφανίζεται περιορισμένη, όπως επίσης η δημιουργία εσωτερικών κεφαλαίων. Ακόμη, οι τιτλοποιήσεις και οι πωλήσεις δανείων περιορίζουν και το επιτοκιακό περιθώριο ειδικά όταν διακρατούν τη ρευστότητα και δεν τη μετατρέπουν σε χρηματοδοτήσεις.

Κερδοφορία υπό πίεση

Ιδιαίτερη μνεία κάνει η έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη είναι πιθανόν να παραμείνουν υπό πίεση καθώς οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και τα σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών έχουν αντισταθμίσει εν μέρει μόνο τις αυξημένες ανάγκες προβλέψεων για επισφάλειες.

Όπως επισημαίνεται η αύξηση των προβλέψεων που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας, οδήγησε το τραπεζικό σύστημα να καταγράψει ζημιά μετά τους φόρους τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Οι προοπτικές κέρδους θα παραμείνουν απαιτητικές, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα δημιουργίας εσωτερικών κεφαλαίων, λέει η Κομισιόν.

Καθυστερεί ο Πτωχευτικός Νόμος

Παράλληλα στην Έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι αν και ο νέος Πτωχευτικός Νόμος αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση και ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με ταυτόχρονη διασφάλιση των δανειοληπτών, τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την αποφυγή δημιουργίας ηθικών κινδύνων (π.χ. στρατηγικοί κακοπληρωτές), ωστόσο έχει καθυστερήσει.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι μολονότι ο νέος Πτωχευτικός Νόμος πρόκειται να ξεκινήσει σε δύο στάδια (1η Μαρτίου και 1η Ιουνίου), υπάρχει κίνδυνος για ουσιαστική εφαρμογή της μέχρι το τέλος του έτους.

Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση η στενή παρακολούθηση και συνεργασία ώστε να ξεπεραστούν όλα τα τυχόν επιμέρους τεχνικά και νομικά θέματα. Όπως έχει δημοσιεύσει το news247.gr την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει ο νέος νόμος για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, με κατάθεση αίτησης σε δικαστήριο. Από την 1η Ιουνίου ξεκινά πλήρη εφαρμογή για όλους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εύσημα

Στην Έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρεται και στα θετικά που έχουν συμβεί στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και ειδικά στις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού «Ηρακλής» οι οποίες παραμένουν ο κύριος μοχλός της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Οι αρχές ετοιμάζουν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως την επέκταση του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων «Ηρακλής», το οποίο είναι ευπρόσδεκτο», τονίζει η Κομισιόν.

Παράλληλα τον κίνδυνο αύξησης των κόκκινων δανείων θα μετριάσει, σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρόγραμμα προσωρινής επιδότησης δόσεων που έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση για την προστασία δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση («Γέφυρα»), καθώς και ένα παρόμοιο πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρηματικών δανείων («Γέφυρα 2»).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα