Τράπεζες: Μαζική στροφή σε δάνεια σταθερού επιτοκίου

Τράπεζες: Μαζική στροφή σε δάνεια σταθερού επιτοκίου
istock

Ξεκάθαρη στροφή των δανειοληπτών σε προϊόντα σταθερού επιτοκίου καταγράφεται για το πρώτο τρίμηνο. Από 1 στα 3 στεγαστικά σταθερού επιτοκίου στο τέλος του 2021 η αναλογία είναι πλέον 2 στα 3.

Σε κινήσεις «προστασίας» από την άνοδο των επιτοκίων προχωρούν από κοινού με τις τράπεζες οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με βασική επιλογή την μαζική στροφή σε προϊόντα σταθερού επιτοκίου.

Η εικόνα πλέον είναι ξεκάθαρη και άπαντες εκτιμούν δεδομένη την άνοδο του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά ενόψει και της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ενδεικτική είναι μάλιστα η αύξηση που καταγράφει η ΤτΕ στα επιτόκια των δανείων τον Μάρτιο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η άνοδος είναι της τάξης των 0,20 μονάδων βάσης στα επιχειρηματικά δάνεια και μικρότερη στα στεγαστικά, ενώ την ίδια στιγμή μηδενικά είναι τα επιτόκια καταθέσεων και καθηλωμένα στο 0,13% τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η άνοδος των επιτοκίων χορηγήσεων έχει προεξοφληθεί και αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην πορεία του euribor ενός έτους, που ενσωματώνει την εκτίμηση για την εξέλιξη των επιτοκίων έναν χρόνο από σήμερα. Το euribor ενός έτους βρίσκεται σταθερά από τις 20 Απριλίου σε θετικό έδαφος και συγκεκριμένα στο 0,235% από -0,499% στις αρχές του χρόνου, εγκαταλείποντας το αρνητικό πρόσημο που είχε από τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τα τελευταία 6 συνεχή χρόνια. Η τάση αυτή πιστοποιεί την άνοδο των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες και θα συμπαρασύρει την άνοδο και του euribor 3μήνου, με βάση το οποίο τιμολογείται σχεδόν το σύνολο των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Στεγαστικά σταθερού επιτοκίου

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία των τραπεζών, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί στεγαστικά δάνεια άνω των 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα μισά συνδέονται με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια. Μάλιστα όπως εξηγούν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη η τάση αυτή είχε ξεκινήσει από τα μέσα του προηγούμενου έτους, όταν ένα στα τρία στεγαστικά είχαν σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια. Στη συνέχεια, όμως και λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και του φόβο για αύξηση των επιτοκίων, το μερίδιο των σταθερών επιτοκίων αυξήθηκε ταχύτατα.

Η εικόνα αυτή στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς τα δάνεια σταθερού επιτοκίου αντιπροσώπευαν περίπου το 30% των νέων εκταμιεύσεων, με τα κυμαινόμενα και μάλιστα αυτά που είναι συνδεδεμένα με το euribor 3 μηνών. Τότε είχαν εκταμιευθεί συνολικά στεγαστικά δάνεια περίπου 150 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πάνω από το 90% των στεγαστικών δανείων στην ελληνική αγορά είναι συνδεδεμένα με το euribor 3 μηνών, το οποίο και αυτό ακολουθεί ανοδική τάση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ζήτηση για στεγαστικά έχει ήδη παρουσιάσει μια μικρή κάμψη (με εξαίρεση τον Μάρτιο), βάσει του αριθμού των αιτήσεων, αλλά ως αγορά κινείται ανοδικά λόγω υψηλότερων εκταμιεύσεων. Επίσης, το αρνητικό αποτύπωμα της σημερινής συγκυρίας εμφανίζεται με χρονική υστέρηση, καθώς η περίοδος που μεσολαβεί από την αίτηση μέχρι την εκταμίευση μπορεί να φτάσει έως τους 3 μήνες.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις οι τράπεζες προωθούν το τελευταίο διάστημα μαζικά δάνεια σταθερού επιτοκίου όχι μόνο για αγορά ή επισκευή κατοικίας, αλλά και για επιχειρηματικούς σκοπούς. Τα επιχειρηματικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο είναι αυξημένα έως και 100 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα κυμαινόμενα, που διαμορφώνονται κοντά στο 6%. Τα σταθερά επιτόκια και στην επιχειρηματική πίστη αποσκοπούν στο να αμβλύνουν την αβεβαιότητα που υπάρχει διάχυτη από την άνοδο του πληθωρισμού και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έναν ανοδικό κύκλο τα επιτόκια, πέραν δηλαδή μιας «διόρθωσης» από το σημερινό αρνητικό επίπεδο.

Αυξήσεις έως και 1 μονάδα

Η λύση των σταθερών επιτοκίων προστατεύει από μελλοντική άνοδο επιτοκίων, η οποία σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη αποτελεί πλέον το πιθανότερο σενάριο. Μάλιστα, δεν αποκλείουν ότι οι πρώτες αυξήσεις θα αρχίσουν άμεσα και μέχρι τέλους έτους να έχουν φτάσει έως τη 1 μονάδα – στα σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν το 2021 με ρυθμό 40% περίπου με τις εκτιμήσεις να θέλουν συνέχιση της ίδιας τάσης και το 2022. Η αγορά των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε σε επίπεδα άνω του 1 δις. ευρώ την περασμένη χρονιά έναντι 660 εκατ. ευρώ το 2020 και οι εκτιμήσεις για το 2022 ανεβάζουν το ύψος των νέων χορηγήσεων στο 1,2 δισ. ευρώ περίπου.

Η ανοδική ζήτηση αποτυπώνεται και στον αριθμό των αιτημάτων για λήψη στεγαστικού δανείου, που σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία της αγοράς ανήλθαν στις 60.000 από περίπου 40.000 το 2020, υποδηλώνοντας σαφή ανάκαμψη της αγοράς έπειτα από πολλά χρόνια στασιμότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα