Τράπεζες: Με “βαριά” ατζέντα ο Πρόεδρος του SSM στην Αθήνα

Τράπεζες: Με “βαριά” ατζέντα ο Πρόεδρος του SSM στην Αθήνα
Ο Πρόεδρος του SSM Andrea Enria AP

Σε εξονυχιστικό έλεγχο θα υποβάλει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα στις αρχές Μάιου ο Πρόεδρος του SSM Andrea Enria κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα. Η ατζέντα της επίσκεψης και οι συστάσεις στις ελληνικές τράπεζες

Η πλήρης καταγραφή της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία, οι τρέχουσες κεφαλαιακές τους ανάγκες, η πορεία των κόκκινων δανείων, αλλά και οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι μερικά μόνο από τα θέματα της ατζέντας των συναντήσεων που θα έχει το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Andrea Enria.

Ο «ισχυρός» άνδρας του SSM εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει με το οικονομικό επιτελείο και φυσικά τις διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών, θα φιλοξενηθεί από τις 11 μέχρι και 13 Μαΐου, από την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνάντηση που θα τεθούν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί το εγχώριο και όχι μόνο, πιστωτικό σύστημα.

Όπως είναι φυσικό, κατά την παρουσία του Andrea Enria στην Αθήνα, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα «αμιγώς ελληνικά» καυτά τραπεζικά ερωτήματα, στα οποία ο SSM θα δώσει απαντήσεις αφού πρώτα συνεννοηθεί με τις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών και τον Διοικητή. Αυτό που απασχολεί σήμερα κυρίως τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι η εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες δυσκολεύουν αρκετά οι νέες εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο των MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) αφού είναι πλέον πανάκριβες.

Συστάσεις για επιπλέον θωράκιση των τραπεζών

Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά ελάχιστες εβδομάδες από την επιστολή που έστειλε στους Διευθύνοντες Συμβούλους των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών – συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ελληνικών – ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ.

Στην επιστολή που έστειλε στις 28 Μαρτίου, ο Andrea Enria κάλεσε τις συστημικές τράπεζες να περιορίσουν τους κινδύνους και να βελτιώσουν τα συστήματα πιστωτικής αξιολόγησης, καθώς συγκεκριμένοι δείκτες κινδύνων έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ – ακόμα και υψηλότερα από εκείνα της κρίσης του 2008.

Η κύρια σύσταση αφορά στον περιορισμό και την προσεκτικότερη διαχείριση του κινδύνου που συνδέονται με μοχλευμένες συναλλαγές -ειδικά υψηλού ρίσκου -, όπως για παράδειγμα υψηλή μόχλευση σε δάνεια προς επιχειρήσεις ή ευάλωτους κλάδους, σε χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών deal και αντλήσεις κεφαλαίων, κλπ.

Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες

Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι οι προειδοποιήσεις από την επιστολή του SSM δεν αφορούν άμεσα τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του μικρού επιπέδου μόχλευσης, σε σχέση με τα κεφάλαιά τους, σε επίπεδα καλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΑ. Έμπειρα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι πιθανές επιπτώσεις συνοψίζονται ως εξής:

Πρώτον, ο δείκτης μόχλευσης είναι ικανοποιητικός, λόγω της μικρής έκθεσης σε μοχλευμένα δάνεια. Όμως, ο αριθμητής είναι τα εποπτικά κεφάλαια (Tier 1 ή CET1), τα οποία -αν και υψηλότερα από τα χαμηλότερα όρια- υστερούν σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Δεύτερον οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υστερούν σε μέγεθος, αλλά και σε ποιότητα, λόγω του υψηλού ποσοστού αναβαλλόμενης φορολογίας και των κόκκινων δανείων. Αυτό έχει επισημανθεί αρκετές φορές από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ γίνεται αναφορά και στην τελευταία έκθεση συμπερασμάτων του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι μπορεί να μειώθηκαν ταχύτατα και σημαντικά τα κόκκινα δάνεια, αλλά δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της εξυγίανσης, όπως για παράδειγμα, μέσω χρηματοδοτήσεων ή του πτωχευτικού κώδικα (ρύθμιση ή πτώχευση και 2η ευκαιρία).

Τρίτον το ΔΝΤ αναφέρει, όπως άλλωστε έχει σημειώσει και η ΤτΕ, ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, ακόμα και με αυξήσεις κεφαλαίων και δημιουργώντας κυκλικά εσωτερικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση κρίσεων και άλλων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η τρέχουσα αβεβαιότητα, οι κυβερνοεπιθέσεις ή ο ανταγωνισμός από τις fintech.

Επιπτώσεις

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους μακροοικονομικούς κινδύνους λόγω πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης, πολέμου, κλπ, οι ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να προχωρήσουν σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις των εσωτερικών μοντέλων πιστωτικού κινδύνου.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν πιο συντηρητικές στις χρηματοδοτήσεις ή να προχωρήσουν σε επανατιμολόγηση των επιτοκίων, του επιτοκιακού περιθωρίου και του περιθωρίου δανεισμού. Πρακτικά, ίσως ενσωματωθούν κίνδυνοι σε κατηγορίες δανείων όπου τα επιτόκια είναι αρκετά συμπιεσμένα λόγω ανταγωνισμού (άρα να υπάρξει μικρή άνοδος) ή να μειωθούν τα επιτόκια σε άλλες κατηγορίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα