Τράπεζες: Μέσα στον Οκτώβριο η καταβολή της επιδότησης επιτοκίου στεγαστικών δανείων

Τράπεζες: Μέσα στον Οκτώβριο η καταβολή της επιδότησης επιτοκίου στεγαστικών δανείων
Πολίτες με μάσκες σε νησί του Αιγαίου. AP

"Το Δημόσιο θα είναι άμεσα έτοιμο να επιδοτήσει όσους δανειολήπτες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Γέφυρα, στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία", δηλώνουν τραπεζικά στελέχη.

Με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από πλευράς των δανειοληπτών για ένταξη τους στο Πρόγραμμα Γέφυρα να υπερβαίνουν μέχρι την περασμένη Παρασκευή τις 115.000, τα τραπεζικά επιτελεία «παίζουν μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου όπου και λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, το τελευταίο τους χαρτί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Στις τράπεζες δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι για την μαζική συμμετοχή στο πρόγραμμα Γέφυρα και δεν αποκλείουν η τελική συμμετοχή να αγγίξει τις 150.000 δανειολήπτες, ενώ κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο δεν έχουν αποκλείσει στο πρόσφατο παρελθόν το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης.

Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν στο news247.gr ότι «το ελληνικό Δημόσιο θα είναι άμεσα έτοιμο να επιδοτήσει όσους δανειολήπτες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία» και τοποθετούν τον χρονικό ορίζοντα στα μέσα Οκτωβρίου, αρκεί βεβαίως να είναι συνεπείς ως προς την καταβολή του τμήματος της μηνιαίας δόσης που τους αναλογεί.

Τη διαδικασία, βάσει της οποίας το Δημόσιο θα χορηγεί την επιδότηση, ρυθμίζει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε και η οποία προβλέπει ότι η επιδότηση θα καταβάλλεται σε δεσμευμένους και ακατάσχετους λογαριασμούς.

Πότε διακόπτεται η συμμετοχή του Δημοσίου

Βεβαίως προβλέπει και την διακοπή της συνεισφοράς του Δημοσίου σε περιπτώσεις όπως:

α) Εφόσον διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

β) Σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος.

γ) Εφόσον, κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης, δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η συνεισφορά του Δημοσίου σε τουλάχιστον έναν τραπεζικό λογαριασμό.

δ) Σε περίπτωση που, κατόπιν του επανελέγχου, διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης της συνεισφοράς του Δημοσίου.

ε) Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο.

στ) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη.

ζ) Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η αίτηση υπαγωγής είναι ψευδής και η ανακρίβεια επηρεάζει την επιλεξιμότητα του αιτούντος.

Κατά τη διάρκεια της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου, ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο. Εμπρόθεσμη θεωρείται η καταβολή που πραγματοποιείται το αργότερο κατά την καταληκτική ημερομηνία που έχει ορίσει ο χρηματοδοτικός φορέας.

Αν ο δικαιούχος δεν καταβάλει εγκαίρως το ποσό που βαρύνει τον ίδιο, ο θιγόμενος πιστωτής ενημερώνει την ηλεκτρονική πλατφόρμα, το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες, από την ημερομηνία κατά την οποία ο οφειλέτης καθυστέρησε την καταβολή του μέρους της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο.

Για την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη, οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάσταση δικαιούχων και καταβληθέντων ποσών, ώστε να διαπιστώνονται οι καταβολές για τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα.

Τελευταία ευκαιρία

Με τον ημερήσιο ρυθμό υποβολής αιτήσεων να διαμορφώνεται στις 5000 αιτήσεις, στο τραπεζικό σύστημα εκτιμούν ότι το σύνολο των αιτήσεων μπορεί να προσεγγίσει τις 150.000 αιτήσεις, νούμερο ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/), ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • όταν οι συγκύριοι της κύριας κατοικίας είναι περισσότεροι από ένας, αρκεί η υποβολή της αίτησης από έναν από αυτούς.
  • αν το δάνειο βρίσκονταν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ή είχε καταγγελθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2020, τότε η αίτηση συνυπογράφεται (ηλεκτρονικά) από το σύζυγο και τα εξαρτώμενα μέλη του αιτούντος ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους καθώς και από το συνοφειλέτη ή τον εγγυητή.
  • αν υποβληθεί αίτηση και ο οφειλέτης εκπέσει από τη συνεισφορά του δημοσίου, δεν επιτρέπεται η υποβολή δεύτερης αίτησης για την χορήγηση συνεισφοράς δημοσίου από το ίδιο το φυσικό πρόσωπο.
  • αν το μη εξυπηρετούμενο δάνειο είχε καταγγελθεί μέχρι τις 29/2/2020 τότε πρέπει να παρέχει άρση απορρήτου και ο συνοφειλέτης ή/και ο εγγυητής.
  • σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, δεν απαιτείται η συνυπογραφή της αίτησης από τον/την σύζυγο. Η διακοπή της έγγαμης συμβίωσης θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση πριν από την υποβολή της αίτησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει προστατευόμενα μέλη χωρίς ΑΦΜ, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσει το πεδίο «δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε1». Αν δεν το κάνει τότε δεν θα μπορέσει να συνεχίσει καθώς η αίτηση θα ακυρωθεί. Αυτό συμβαίνει καθώς αυτόματα από την πλατφόρμα αναζητείται ο ΑΦΜ του προστατευόμενου μέλους.

Για τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει οι δανειολήπτες να υποβάλλουν αίτηση και να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα για τη ρύθμιση των οφειλών πριν ξεκινήσει η επιδότηση από το δημόσιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα