Τράπεζες: νέα δάνεια 5 δισ. μέσω της ΕΤΕπ

Τράπεζες: νέα δάνεια 5 δισ. μέσω της ΕΤΕπ
SHUTTERSTOCK

Συμφωνίες με τις ελληνικές τράπεζες για την χορήγηση δανείων ύψους 5 δις. ευρώ, αναμένεται να υπογράψει  αύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ)  Werner Hoyer    

Νέο γύρο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με την ισχυρή στήριξη της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ), σχεδιάζει για τους επόμενους μήνες το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Προκειμένου να επισφραγιστεί η νέα συμφωνία έρχεται αύριο στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ)  Werner Hoyer o oποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. 

Η συμφωνία θα προβλέπει την χορήγηση νέων δανείων για την χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας ύψους 5 δις. ευρω, όταν πέρυσι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων συμφώνησαν νέα υποστήριξη-ρεκόρ, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, για νέες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντικτύπου σε ολόκληρη τη χώρα.  Μάλιστα η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα πέρυσι αντιπροσώπευε την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του εθνικού ΑΕΠ.

Για την Ελλάδα, έχουν ήδη εγκριθεί δάνεια αξίας 329 εκατ. ευρώ μέσω 5 μηχανισμών. Η μόχλευση είχε αρχικά υπολογισθεί σε έως 2,7 δισ. ευρώ περίπου αλλά τελικά είναι αρκετά χαμηλότερη (1,65 δισ. ευρώ). Οι συμβάσεις φτάνουν στα 111 εκατ ευρώ.

Τη χρονιά που μας πέρασε η ΕΤΕπ  μαζί με τους τοπικούς εταίρους (τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες Εθνκή, Πειραιώς, Εurobank , Αlpha Bank και την Πανκρήτια)  χρηματοδότησε περίπου 800 εκατ. ευρω για έργα υποδομής, 1,1 δις. ευρω σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 698 εκατ. ευρω για έργα που αφορούν το περιβάλλον και άλλα 217 εκατ. ευρω για την καινοτομία.  Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευε τη δεύτερη μεγαλύτερη κατά κεφαλή συμμετοχή στην Ε.Ε.

Η χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων το περασμένο έτος, βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις – και, πρωτίστως, τις μικρομεσαίες – να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του COVID-19 και στηρίζει την ενεργειακή μετάβαση, δράσεις για το κλίμα και έργα υποδομών. Επιπλέον, η έγκριση της χρηματοδότησης μελλοντικών επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ – ποσό  που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα χρόνια της δραστηριοποίησης της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και είναι σχεδόν τριπλάσιο, σε σύγκριση με το 2019 – εγγυάται την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου του Ομίλου ΕΤΕπ ως κομβικού τεχνικού και χρηματοδοτικού εταίρου της χώρας.

Οι τομείς του ενδιαφέροντος

Τα επιλέξιμα έργα τα οποία ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αφορούν δράσεις οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα ο Όμιλος ΕΤΕπ μπορεί να υποστηρίξει έργα βιώσιμων ενεργειακών υποδομών, ενεργειακής απόδοσης, βιώσιμης κινητικότητας, κυκλικής οικονομίας, ψηφιοποίησης, ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων, ανταγωνιστικότητας, υγείας, έρευνας και ανάπτυξης και καινοτομίας. 
 

Το έδαφος προετοιμάστηκε σε συνάντηση που είχε προχθες ο υπουργός Οικονομικών με τη διοίκηση της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο.  Όπως έγινε αντιληπτό το ενδιαφέρον της ΕΤΕπ δεν περιορίζεται μόνο στις επενδύσεις    του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0 , αλλά εκτείνεται στη δράση που έχει αναλάβει η  Τράπεζα για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα έναντι του Covid -19 σε πανευρωπαικό επίπεδο, αλλά και την λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση.  

Πιο συγκεκριμένα  κατά την πανδημία έχουν εγκριθεί  ανά την ΕΕ δάνεια 11,655 δισ. ευρώ μέσω 195 σχημάτων και έχουν υπογραφεί συμβάσεις αξίας 2,102 δισ. ευρώ.   Εκτός από τα παραπάνω  η ΕΤΕπ φιλοδοξεί έσω του Πανευρωπαικού Ταμείου Εγγυήσεων (Εuropean Gurantee Fund) να μοχλεύσει 200 δις. ευρώ, έχοντας προηγουμένως αντλήσει από την αγορά περίπου 25 δις .ευρω.

Από το πρόγραμμα αυτό θα διατεθούν τόσο σε μικρές όσο και μεγάλες ελληνικές εταιρίες περίπου 1,65 δις. ευρω δάνεια.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνολικά τα δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι στιγμής έχουν μόχλευση 1,65 δισ. ευρώ. Θα διατεθούν από ελληνικές τράπεζες και fund με 330 εκατομμύρια ευρώ που θα λάβουν ως κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.  Στο πρόγραμμα αυτό η Εθνική Τράπεζα έχει συνάψει μέχρι στιγμής 5 συμφωνίες.  Η τράπεζα λαμβάνοντας από την ΕΤΕπ περίπου 328,5 εκατ. ευρω θα μοχλεύσεις δάνεια σε ΜΜΕ  ύψους 1,6 δις. ευρω.  Εκτός από την Εθνική Τράπεζα μετέχουν ακόμη η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και το Fund  MERemediumCap GP.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network